Het is slecht gesteld met de tanden van kinderen

Ik weet niet of het er hier in Nederland ook zo slecht voor staat, maar ruim een kwart van de Engelse kinderen van vijf jaar heeft al last van gaatjes, zo blijkt uit een analyse van 133.000 tandartsbezoeken door Public Health England. Dat vind ik echt heel, heel erg veel! De onderzoekers bekeken de gegevens van 133.000 tandartscontroles. Zo konden ze van 21 procent van alle Engelse 5-jarigen in kaart brengen of ze gaatjes hadden. 27 procent bleek last te hebben van tandbederf. Dit percentage is wel gedaald, want in 2008 was het nog dertig procent. De onderzoekers constateerden grote regionale verschillen. In welvarende gebieden waren er veel minder kinderen met gaatjes dan in armere regio’s. Normaal hebben kinderen van vijf jaar twintig melktanden. De 5-jarigen met tandbederf hadden gemiddeld drie à vier aangetaste tanden. Bij drie procent was er een tand of kies getrokken. “Dit onderzoek toont aan dat het aantal kinderen zonder gaatjes stijgt, maar dat er nog steeds veel te doen is, want tandbederf kun je vermijden. Ouders zouden de tanden van hun kinderen minstens twee keer per dag twee minuten moeten poetsen. Houd ook toezicht op hoe kinderen hun tanden zelf poetsen tot ze een jaar of zeven, acht zijn, door ofwel zelf te poetsen of te controleren hoe zij dat doen”, zegt Kevin Fenton van Public Health England. Uit een eerder onderzoek bleek dat van de Nederlandse 5-jarigen 59 procent een gaaf gebit heeft. Dat is dus ook niet heel erg veel…

 

Lees ook:Ouders, poets de tandjes van de kids eens beter!
Lees ook:Tandbeschermd snoep werkt echt!
Lees ook:Helft kinderen heeft tandbederf
Lees ook:Scholen komen met mondgezondheidsprogramma
Lees ook:Poets ook de tandjes van een tandenloze baby!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>