Kinderen tot vier jaar krijgen inenting tegen Mexicaanse griep

Bereid de kleintjes er maar alvast op voor (of jezelf, als jij degene bent die het er vooral moeilijk mee gaat hebben): Over twee weken begint de vaccinatie van kinderen van zes maanden tot en met vier jaar tegen de Mexicaanse griep. Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) maandag gezegd. De GGD gaat deze vaccinatiecampagne uitvoeren. Wat zal er gesnikt en gegild worden in Nederland. Maar het is voor een goed doel. Onze dochter Floor van vijf zat te juichen voor de tv. Zij ontspringt de dans. Zoon Wouter van acht heeft pech en moet hoe dan ook door zijn astma. Hoewel…pech… Ik denk dat we blij moeten zijn dat de inentingen er zijn! Ik kan me er dan ook goed aan storen dat er zoveel negatiefs op internet door iedereen wordt gebruld over het mogelijk niet veilig zijn van de entingen.
Voor oudere kinderen is inenting volgens het advies niet nodig omdat ze veel minder snel met de griep in het ziekenhuis belanden.Volgens Klink zijn er voldoende vaccins beschikbaar om iedereen in te enten die tot een medische risicogroep behoort. Naast de nieuwe groep van jonge kinderen zijn dat zwangeren, 60-plussers en mensen met suikerziekte en long- en hartproblemen en dus ook bijvoorbeeld jongeren met astma. Het gaat in totaal om 1,1 miljoen mensen die erbij kunnen komen.
Het vaccin tegen de Mexicaanse griep is veilig, benadrukte Klink nog eens. De autoriteiten die daarover gaan, testten de vaccins en stellen volgens de minister met overtuiging dat ze effectief en veilig zijn en dat eventuele bijwerkingen gering zijn. Vooral op internet circuleren berichten dat het vaccin niet veilig is. Maar volgens de minister zijn die niet wetenschappelijk onderbouwd.
De vaccinatie is niet verplicht. Toch deed Klink een dringend beroep op medisch personeel om zich te laten inenten, omdat zij zwakke patiënten kunnen besmetten. Bovendien moet er voldoende zorgpersoneel zijn op het moment dat de griep op nog grotere schaal om zich heen grijpt. Ook zwangeren krijgen van Klink het „indringend” advies zich vanaf de vierde maand van de zwangerschap te vaccineren.
De medische risicogroepen kunnen terecht bij de huisarts. Voor de rest heeft de GGD sporthallen, gymzalen en wijkcentra ingehuurd, aldus directeur Laurent de Vries. De GGD denkt in twee tot drie dagen klaar te zijn.
Professor Lieke Sanders, hoogleraar kinderimmunologie uit Utrecht, benadrukte dat de ziekenhuizen op dit moment geen problemen hebben om zieke kinderen op te vangen. Maar dat kan veranderen als er een heftige toename is van zwaar verkouden patiëntjes. Dat zijn er in de regel jaarlijks 2500 tot 3500 en die toestroom begint meestal deze tijd van het jaar. „Dat betekent alle hens aan dek”, aldus Sanders.

Lees ook:Zwangere vrouwen hoeven dit jaar geen griepprik
Lees ook:Juist kinderen van nul tot vier jaar moeten gevaccineerd worden tegen Mexicaanse Griep
Lees ook:Vaccinatie Mexicaanse griep krijgt voorrang op DKTP-prik
Lees ook:Het najaar wordt prikloos voor gezonde kleine kinderen
Lees ook:Meisjes van 12 volgend jaar ingeënt tegen baarmoederhalskanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>