Leerlingen worden voor één dag baas van de krant

AD en de regionale dagbladen van de Persgroep introduceren vandaag Project Schoolkrant. Dit initiatief om een schoolkrant te maken bestaat uit een handige tool en een ondersteunend lesprogramma. Om dit te vieren worden klassen van het basisonderwijs opgeroepen hun schoolkrant in te sturen. De winnaar uit elke regio wordt vervolgens beloond met het gasthoofdredacteurschap van de betreffende krant.   Om alle kinderen te helpen de beste schoolkrant te maken en daarmee de baas van de krant te worden, worden drie bijzondere events georganiseerd. Zo kan een speciale persconferentie met Mark Rutte worden bijgewoond. En is er een mini-college met Arjan Postma, de leukste boswachter van Nederland, die vertelt over de nieuwe film Holland, Natuur in de Delta. Tenslotte is er een actie waarbij leerlingen een journalist kunnen winnen om een probleem van de klas of school te onderzoeken en op te lossen.

Maken van een schoolkrant
Naast deze evenementen, biedt Project Schoolkrant ook praktische hulp om een zo mooi mogelijke schoolkrant te maken. Via www.projectschoolkrant.nl hebben leerlingen toegang tot een speciaal ontwikkelde ontwerptool, waarmee ze eenvoudig een professionele schoolkrant ontwerpen.

Scholen kunnen tot en met 6 oktober hun ontwerp voor de beste schoolkrant insturen. Uit alle inzendingen worden vervolgens de acht beste schoolkranten gekozen. Deze scholen winnen een dag gasthoofdredacteurschap van de regionale krant uit hun buurt en zij mogen samen met de redactie de inhoud van de zaterdagkrant van 17 oktober bepalen.

Christiaan Ruesink, hoofdredacteur van AD: “Op 17 oktober ben ik voor een dag niet de baas van de krant, die dag bepalen basisschoolleerlingen namelijk wat er in ‘mijn’ krant komt te staan. Spannend natuurlijk, ook voor mij. Tegelijkertijd hoop ik dat leerlingen er op deze manier achter komen hoe leuk het is om een krant te maken en hoe je er achter komt wat nieuws precies is. Ik kijk er nu al naar uit om uit al die verschillende schoolkranten de beste te mogen kiezen.”

Project Schoolkrant
Project Schoolkrant is een initiatief van het AD, De Gelderlander, Brabants Dagblad, BN DeStem, Eindhovens Dagblad, PZC, De Stentor en De Twentsche Courant Tubantia. Project Schoolkrant bestaat uit een online schoolkrant tool en een bijbehorend leerprogramma en is bedoeld om groep 7 en 8 van het basisonderwijs te ondersteunen bij het maken van een mooie schoolkrant. In vijf lessen worden kinderen geholpen door échte journalisten met nieuws vinden, interviewen, fotograferen, schrijven en ontwerpen. Het uitgebreide programma draagt bij aan de leerdoelen die leerlingen moeten behalen, zoals het verwerven van een adequate woordenschat en het ontwikkelen van strategieën voor het begrijpen van voor hun onbekende woorden.

Erik van Gruijthuijsen, directeur Journalistiek: “Omdat we de liefde voor het krantenvak graag overdragen en omdat we schoolkranten belangrijk vinden, komen we met een gratis tool voor het gemakkelijk maken van een schoolkrant. In september en oktober vieren we met al onze titels het onderwijs in Nederland. Dit moment was een goed moment om met Project Schoolkrant te komen.”

Staat van het onderwijs
Tegelijkertijd met Project Schoolkrant, is de Onderwijscampagne gelanceerd door AD en de regionale dagbladen van de Persgroep. In diverse artikelen wordt de staat van het onderwijs in Nederland besproken en kunnen de lezers hun mening geven in de nationale onderwijsenquête. Daarnaast worden iedere week helden uit het onderwijs geïnterviewd. Lezers kunnen hier via http://www.heldenvanhetonderwijs.nl nominaties voor indienen. Dit kunnen leraren zijn, maar ook een luizenvader of de leesmoeder. Deze helden stellen vervolgens gezamenlijk een lijst met aanbevelingen voor het onderwijs op, die aan staatssecretaris Sander Dekker wordt aangeboden.

Lees ook:Leerlingen worden voor één dag baas van de krant
Lees ook:Basisschoolleerlingen voor één dag baas van de krant
Lees ook:Friese kinderen krijgen digitale schoolkrant
Lees ook:Klas overslaan niet altijd zo verstandig…
Lees ook:Middelbaar onderwijs leraren krijgen ruim voldoende

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>