Kinderen kopen veel te makkelijk online games

Kinderen zijn zich onvoldoende bewust van de uitgaven die zij kunnen doen in online games, vindt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dat vind ik ook! Het 2-jarige kind van een vriendin heef onlangs tot twee keer toe voor 90 euro diamanten voor een spelletje gekocht. Als een kind van 2 dat al zo makkelijk kan! De autoriteit spreekt in een ‘marktscan’ naar online games van ‘het vervagen van de grens tussen echt (euro’s) en virtueel geld (credits)’. Het feit dat jongeren veel betalingsmogelijkheden zelfstandig kunnen doorlopen bemoeilijkt het toezicht van ouders, constateert de autoriteit. Ik heb met mijn zoon gelukkig¬† goede afspraken kunnen maken. En dat is ook echt wel nodig! Kinderen van 7 tot 17 jaar besteden gemiddeld tussen de 2 en 3 uur per dag aan online games. Een kwart van de jongeren speelt zelfs meer dan 4 uur per dag. 7-jarigen zijn op internet al vrij zelfstandig: 90 procent kan zelf programma’s starten en 75 procent zoekt zelf naar websites. Ook weten veel kinderen niet dat hun privacy mogelijk in gevaar komt als ze persoonsgegevens delen met games die ze spelen op sociale netwerken, stelt de ACM. Privacy is volgens de waakhond ‘een abstracter begrip’ dan geld voor jongeren. De ACM roept gamebedrijven op om vooraf meer duidelijkheid te geven aan spelers over eventuele kosten en over het delen van persoonsgegevens. Ook vindt de ACM dat spelvoorwaarden in duidelijk Nederlands moeten zijn opgesteld, in plaats van in juridische taal of in het Engels.

Nederlanders hebben in 2012 naar schatting 139 miljoen euro besteed aan games op mobiele telefoons, websites en sociale netwerken, stelt de ACM. In totaal werd zo’n 570 miljoen euro uitgegeven aan games. Mobiele games waren goed voor 54 miljoen euro, ‘casual games’ voor 53 miljoen euro en games op sociale netwerken voor 32 miljoen euro. De overige 400 miljoen is besteed aan games voor pc’s en consoles zoals de Xbox 360 en Playstation 3. Het aantal spelers van mobiele games is gestegen van 3,2 miljoen in 2011 tot 4,4 miljoen in 2012. Casual games worden gespeeld door 5,1 miljoen mensen en 3,3 miljoen Nederlanders gamen op sociale netwerken.

Bron: nutech.nl

Lees ook:Nederlandse kids voorlopers in Europa op gebied van sociale netwerken
Lees ook:Kinderen geven te makkelijk geld online uit
Lees ook:China pakt internetverslaving jongeren aan
Lees ook:Yes! Vijf dagen ouderschapsverlof voor alle papa’s!
Lees ook:Kids massaal verslaafd aan hun mobiele telefoon

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kinderen kopen veel te makkelijk online games

  1. Linda

    Geen Game, maar…..
    Hoe een dreumes van 18 maanden oud de piano ontdekten wereldberoemd werd. Zie het op de bijgevoegde video

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>