Te laag schooladvies voor veel Amsterdamse kinderen van allochtone afkomst

Amterdamse kinderen van allochtone afkomst krijgen vaker een schooladvies dat niet overeenkomt met de uitkomsten van hun cito-toets dan kinderen van autochtone afkomst, zo is gebleken uit het rapport 'Basisschooladviezen en etniciteit', dat de gemeente Amsterdam dinsdag naar buiten heeft gebracht. Uit het onderzoek blijkt dat allochtone leerlingen die hoog scoren op de toets vaker dan autochtone leerlingen een lager schooladvies krijgen.

Die onderadvisering is bij Nederlanders het laagst (28 procent). Bij Marokkanen, Surinamers en Turken ligt dat aandeel hoger: 41, 34 en 44 procent.
Zes op de tien leerlingen krijgen over het algemeen een advies dat niet overeenkomt met de cito-score. Nederlanders krijgen vaker een 'juist' advies. Een op de vijf leerlingen (22 procent) krijgt een te laag advies, maar de onderzoekers hebben daarbij geen verschil tussen allochtone en autochtone scholieren kunnen ontdekken. In de groep die een te hoog advies krijgt (40 procent), zitten relatief veel allochtonen.

Het cito-resultaat kan variëren van 501 tot 550. Leerlingen die tot 533 scoren zullen waarschijnlijk een vmbo-advies krijgen. Een score van 533 tot 540 betekent een havo-advies. Leerlingen met 540 of hoger krijgen waarschijnlijk een vwo-advies. Maar de cito-score is niet meer dan een hulpmiddel, zeggen onderwijskundigen. Het advies van de school speelt ook een gewichtige rol.
de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (Economische Zaken) zei dinsdag in een reactie dat onderwijs een ticket is tot economische groei en dat het als stad belangrijk is alle talenten te benutten. ,,In Amsterdam heeft meer dan de helft van de kinderen een niet Nederlandse achtergrond. Het zou niet zo moeten zijn dat die kinderen een lager advies krijgen dan autochtone kinderen. Dat betekent namelijk dat je er niet in slaagt om hun potenties ten volle te benutten.''
Volgens Asscher is Amsterdam verplicht om scholieren kansen te bieden en een goed perspectief te geven op een baan. ,,Als je het uiterste er nu niet uithaalt, is dat later heel moeilijk in te halen'', aldus Asscher. ,,De docenten moeten het beste uit een kind halen, of die nu zwart, wit of geel is.''
(ANP)

Lees ook:Allochtone vrouwen gaan steeds meer op autochtone vrouwen lijken
Lees ook:Citotoets: vorig jaar niet foutloos, nu wel
Lees ook:10 miljoen extra voor allochtone kinderen
Lees ook:Foutloze Cito voor drie kinderen
Lees ook:Geen foutloze Cito’s dit jaar

1 Reacties // Reageer

One thought on “Te laag schooladvies voor veel Amsterdamse kinderen van allochtone afkomst

 1. moeder van een lieverd

  Helemaal waar!

  Mijn kind wordt 2-talig opgevoed, aangezien mijn man amerikaans is en ik nederlands. En nu zijn ze zo hypocriet op school, dat ze denken dat mijn kind het niet goed in groep 3 gaat doen, aangezien hij niet perfect nederlands spreekt! Het kind is thuis al bezig met spellen en rekensommentjes!

  En daarom willen ze een rugzakje aanvragen (zodat school extra geld krijgt voor extra hulp met onze zoon!)….
  Echt te erg voor woorden, en wij zijn ook nog naar nederland verhuist vanwege het ‘goede’schoolsysteem……

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>