Sneller en beter communiceren door kinderdagverblijf

Kids zijn goed af op een kinderdagverblijf. Ze leren er communiceren aldus onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij ontwierpen een computerspel voor twee personen, waarbij een kind van vijf een medespeler zonder woorden moest uitleggen waar een verborgen object gelokaliseerd was. De kleuter kon niet zien met wie hij speelde.De wetenschappers ontdekten dat de vijfjarigen in staat waren om de manier van non-verbaal communiceren aan te passen aan de leeftijd van de medespeler. Werd er tegen ze gezegd dat ze met een tweejarige speelden, dan waren de aanwijzingen die ze gaven veel geduldiger dan als er een leeftijdsgenoot tegenover hun zat. Er zaten echter wel onderlinge verschillen in hoe goed de kleuters zich kon verplaatsen in hun medespeler. Het bleek dat kinderen die naar de opvang gingen hun communicatiestijl beter aanpasten dan zij die daar niet heen gingen. Ook een hoog opleidingsniveau van de ouders en het hebben van broers of zussen zorgde voor het beter kunnen aanpassen, maar deze oorzaken had minder invloed dan het wel of niet gaan naar de opvang. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten een bewijs dat een grote variƫteit aan sociale contacten, zoals dat op de opvang gebeurt, leidt tot sneller beter kunnen communiceren.

Lees ook:Kinderen op kinderopvang communiceren beter
Lees ook:Kinderopvang zorgt dat kids beter praten
Lees ook:Een op de vijf kinderen naar kinderopvang
Lees ook:Kinderwratjes kun je ook even afwachten…
Lees ook:Kinderdagverblijven maken kinderen dik

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>