Terug van weggeweest; de wasbare luier

Ik ben blij dat die van mij uit de luiers zijn en ik niet meer hoef te kiezen… Want ik zie mezelf nog niet zo snel luiers wassen… Toch zijn ze dankzij de opwarming van de aarde aan een comeback bezig. Wegwerpluiers zijn ontzettend schadelijk voor het milieu, meldt e-gezondheid.be. Als je kind ze tot zijn 3e draagt, dan betekent dit 901 kilo aan afval, bij wasbare exemplaren is dat minder dan 10 kilo. Daarnaast zijn de herbruikbare luiers een pak goedkoper. Het nadeel ervan is dat ze veel meer werk eisen. Je moet de ontlasting eruit verwijderen, de luier wassen en drogen. Dat duurt heel wat langer dan enkel iets in de vuilbak te werpen. Daarnaast zijn ze niet meteen aangenaam, je moet een aparte of speciale opslagplaats voor vuile exemplaren hebben, anders maken ze de andere was nog vuiler. Laat je ze te lang ongewassen liggen, verspreiden ze een ontzettende stank. Dit kun je verhelpen door voor te wassen, maar dat is dan weer meer werk. Gelukkig zijn de wasbare luiers flink geëvolueerd en heb je nu modellen die helemaal niet doen meer denken aan degene die onze moeders gebruikten. Je hebt er die je zelf moet plooien, deze lijken het meeste op de oude luiers. Deze zijn moeilijker om te gebruiken, maar ze groeien wel mee met het kind. Voorgevormde exemplaren lijken meer op de moderne wegwerpluiers. Ze zijn makkelijker aan te trekken, maar de baby groeit er sneller uit. Ook wat het materiaal betreft is er een grote keuze: je hebt er uit hennep, biokatoen en verschillende soorten kunstmatige vezels. Voor je er eentje kiest, is het belangrijk dat je goed vergelijkt. Iedere soort heeft zijn voordelen, alles hangt van jouw noden af. Probeer zoveel mogelijk ervaringen van andere jonge ouders te verzamelen.

Lees ook:De wasbare luier: terug van weggeweest!
Lees ook:Hippe wasbare luiers: PandaBaby heeft het!
Lees ook:Wasbare luiers van Pandababy nog beter en hipper
Lees ook:Lekker spetteren in de nieuwe zwemluiers van Pandababy!
Lees ook:Lager inkomen & lagere opleiding ouders: lastige baby’s

1 Reacties // Reageer

One thought on “Terug van weggeweest; de wasbare luier

  1. M. van Veen

    ik hebt laatst luiers bij bumbello.nl gekocht ze absorberen erg goed!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>