Pasgeboren baby’s nieuwe jaar gescreend of taaislijmziekte

Ik ben ervoor: screenen! Zoveel mogelijk en zo vroeg mogelijk! En wie eigenlijk niet… Het komende jaar komt er weer een nieuwe screening bij. Pasgeboren baby's in Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Utrecht worden namelijk vanaf 1 januari bij de hielprik ook getest op taaislijmziekte (cystic fybrosis). Het gaat om een experiment, zo heeft het Atrium MC bekendgemaakt. Het bloed dat enkele dagen na de geboorte met de hielprik wordt afgenomen, wordt nu al onderzocht op zeventien erfelijke ziektes. De testmethoden op cystic fybrosis waren tot nu toe niet betrouwbaar maar die zijn de afgelopen tijd verbeterd. De proef moet ook uitwijzen welke methode het best is.

Per jaar worden in Nederland ongeveer vijftig baby's met deze erfelijke aandoening geboren. Kinderen met taaislijmziekte hebben onder andere last van de luchtwegen en het maagdarmkanaal. Als de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt, biedt dat betere vooruitzichten voor de behandeling.

Het ministerie van Volksgezondheid zal aan de hand van de resultaten bekijken of het nodig is deze screening landelijk in te voeren, zo zei een woordvoerster van het departement maandag.

 • Reacties op dit bericht? Mail de redactie.
 • Altijd op de hoogte met de gratis NU.nl/nieuwslezer
 • Onderweg op de hoogte blijven? Ga naar NU.nl/pda
 • NU.nl homepage
 • –>

  Lees ook:Hielpriktest in 2011 uitgebreid met taaislijmziekte
  Lees ook:Hielprik uitgebreid met test op 14 extra ziektes
  Lees ook:De hielprik bestaat 40 jaar!
  Lees ook:Autisme al bij jonge peuters te ontdekken
  Lees ook:Paniek over nieuwe hielprik

  Geen reacties // Reageer

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  Naam

  Website

  Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

  De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>