Hielprik aangepast: één test vervalt

Bij de hielprik die baby's kort na de geboorte krijgen (en waar wij moeders zo verschrikkelijk om kunnen huilen, want o, wat is het zielig, zo'n prik in zo'n klein babyvoetje…), wordt voorlopig niet meer getest op de stofwisselingsziekte tyrosinemie. Vertrekkend staatssecretaris Clémence Ross (Volksgezondheid) heeft dat besloten omdat de test te vaak ten onrechte aangaf dat de baby de ziekte onder de leden kon hebben.

 

Ook bij een andere stofwisselingsziekte, galactosemie, was dit het geval. Maar dat kan waarschijnlijk worden opgelost door een extra laboratoriumtest. Daarmee wordt nu een proef genomen, zo heeft Ross de Tweede Kamer donderdag in een brief laten weten. Op deze ziekte blijft wel getoetst worden.

Bij de hielprik wordt bloed afgenomen. Sinds januari van dit jaar wordt aan de hand daarvan getoetst op zeventien ernstige ziektes. Tot dan werd op drie ziektes gecontroleerd.

Een foutieve uitslag leidt bij ouders tot onnodige ongerustheid, aldus Ross. Tyrosinemie komt slechts zelden voor en Ross vindt het dan ook verantwoord niet meer op deze aandoening te testen.

Ross volgt met haar besluit het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Lees ook:Hielprik uitgebreid met test op 14 extra ziektes
Lees ook:Pasgeboren baby’s nieuwe jaar gescreend of taaislijmziekte
Lees ook:De hielprik bestaat 40 jaar!
Lees ook:Paniek over nieuwe hielprik
Lees ook:Vijftig ziekten opsporen via de hielprik

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>