Internationale jonge musici uit negen landen spelen op zaterdag 19 september

Op zaterdag 19 september 2015 klinkt op het Amsterdamse Amstelveld voor de derde keer prachtige klassieke muziek, gespeeld door gepassioneerd toptalent, dit jaar uit wel negen landen. Tijdens het gratis toegankelijke openluchtfestival Klassiek op het Amstelveld staan jonge talenten centraal. ‘s Ochtends is het Open Podium voor enthousiaste kinderen die graag hun muzikale talenten tonen. In de middag speelt jong toptalent op het podium: solo of samen met ervaren grootmeesters. Joost Karhof, bekend van o.a. Nova, DWDD en Kunststof TV, kondigt de musici aan. Het indrukwekkende hoofdprogramma wordt, samen met enkele jonge musici uit het ochtendprogramma, geopend door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker.


Zes jeugdige topsolisten uit verschillende landen vormen een uniek ensemble: Nikita Boriso-Glebsky, violist uit Rusland, Sollene Païdassi, violiste uit Frankrijk, Dana Zemtsov, violiste uit Mexico, Andreas Hering, pianist uit Duitsland, Uxía Martínez Botana, bassiste uit Spanje en David Cohen, cellist uit België. Dit Rubik Ensemble komt twee dagen voor het festival speciaal samen en brengt tijdens het festival twee muziekstukken ten gehore.

De Weense pianiste Klara Khomskii (6 jaar) stal vorig jaar de harten van de toehoorders met haar optreden tijdens Klassiek op het Amstelveld. Ook dit jaar komt zij naar Nederland en speelt zij samen met vier kinderen uit Hamburg een klein pianoquintet onder begeleiding van een elfjarige dirigent. Ook speelt zij een speciaal voor haar geschreven stuk, gecomponeerd door de Nederlandse Sonja Schwedersky, met de toepasselijke titel ‘Little hands’. Het zal de première van deze compositie zijn.

Solist Aidan Mikdad (13 jaar) maakt zijn orkestdebuut en speelt het pianoconcerto van Mozart onder begeleiding van het Sinfonia Rotterdam. Dit orkest begeleidt ook sopraan Laetitia Gerards, winnares van de Concertgebouw Young Talent Award 2014. Ook zijn de Fancy Fiddlers van de partij: een orkest met de beste jonge strijkers van Nederland. Het JeugdOrkest Nederland zorgt voor de grote finale van het festival, samen met gitarist Maarten Oomes, winnaar van het Prinses Christina Concours 2014. Zij spelen het beroemde Concierte de Aranjuez van Rodrigo. Op het podium staan dit jaar drie koren: het Nationaal Kinderkoor, het Roder Jongenskoor en het professionele Cappella Amsterdam (samen met het JeugdOrkest Nederland). Door een uitwisselingsprogramma met de Franz Liszt Academie uit Budapest staat de crème de la crème van deze beroemde academie op het podium, met Miklós Környei op de gitaar, Anasztásia Razvalyaeva op de harp en Renáta Krista Konyicska op de piano. De Nederlandse blokfluitiste Lucie Horsch (winnares Prinses Christina Concours 2012) verzorgt een barokspektakel begeleid op de klavecimbel.

Initiatiefneemster van het festival is de bevlogen pianopedagoge Tatiana Chevtchouk, die via verschillende evenementen haar passie voor klassieke muziek overdraagt aan de jongere generatie. Dit openluchtfestival is een inspirerende ervaring voor jong en oud, liefhebbers van klassieke muziek en liefhebbers-to-be, met als doel iedereen in aanraking te brengen met de schoonheid en verscheidenheid van klassieke muziek.
HAND IN HAND MET DE MAESTRO: masterclasses 20 september in de Amstelkerk
Op zondag 20 september biedt Klassiek op het Amstelveld voor het eerst een bijzonder educatief programma, in de Amstelkerk op het Amstelveld. Het programma begint om 14.00 uur met de workshop Kennismaken met muziekinstrumenten waarin musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest de liefde voor hun instrumenten met kinderen zullen delen. Het Balletorkest biedt speciaal voor deze workshop een verzameling van verschillende instrumenten, waarmee de kinderen van dichtbij kennis kunnen maken. Speciaal voor deze dag komt pianiste Dr. Irina Voro uit de Verenigde Staten over om voor kinderen de workshop Thuis oefenen met plezier te geven en een masterclass aan studenten van het Conservatorium van Amsterdam. David Cohen uit het Rubik Ensemble geeft een masterclass op de cello. HAND IN HAND MET DE MAESTRO wordt gepresenteerd door Edwin Rutten, presentator van Muziekwijzer op Radio 4 en Jazz in the morning op Radio 6 (jawel, de enige echte Ome Willem).

Klassiek op het Amstelveld
Zaterdag 19 september 2015
Open Podium: 10.30 – 13.30 uur Hoofdprogramma: 14.00 – 22.00 uur
Zondag 20 september 2015 Masterclasses: 14.00 – 19.00 uur
Toegang: gratis & voor iedereen
www.klassiekophetamstelveld.nl
www.facebook.com/klassiekophetamstelveld

Lees ook:Kinderen met een passie voor klassieke muziek gezocht!
Lees ook:Stijgend aantal jongeren luistert naar klassieke muziek
Lees ook:Skylanders Trap Team viert La Tomatina Kids Festival in het Spaanse Buñol
Lees ook:Pasgeboren baby’s worden rustig van Mozart en Vivaldi
Lees ook:K3 vervult jouw droom tijdens de nieuwe K3 show!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>