Sluit het seizoen af met de kids in het Zuiderzeemuseum

Op 25 oktober sluit het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen het buitenseizoen traditioneel af met de Avond in het buitenmuseum. Alle bewoners en bezoekers van het dorpje komen in een ‘storm’ terecht. De straten worden door meer dan duizend stormlantaarns verlicht, de stormbal is gehesen en dames in stormjurken verspreiden een speciaal voor het museum vervaardigd parfum met de toepasselijke naam Storm. De avond duurt van 18.00 tot 21.00 uur en wordt afgesloten met een grote vuurwerkshow. Bij het Vriendentrefpunt worden gratis lampionnen uitgedeeld aan kinderen en in het knutselatelier mogen zij lekker knutselen met klompjes en verf. Er zijn verschillende muziekoptredens met Menno Bruin en de Sjappetouwtjes. Bezoekers kunnen meevaren op de schuit voor een sfeervol tochtje over de grachten. Ook keert bij de oude ambachten het thema ‘storm’ terug. De mandenmaker is bezig met het vlechten van een stormbal en in het postkantoor ziet de bezoeker hoe je een noodbericht via Morsesignalen overbrengt. Daarnaast kun je meehelpen bij het bouwen van een sterke dijk of ervaren hoe het is om te moeten evacueren.
Nieuw parfum
Dit laatste weekend van oktober komen bezoekers voor het laatst in aanraking met het thema van 2014 Ruik de Tijd. Ruik de geuren van vroeger en nu, zoals een brandend petroleumstel en vers gepelde garnalen, en ontdek het Geurstation van Atelier Ted Noten in de Marker haven. Hier is het nieuwe parfum Storm, van de hand van geurexpert Tanja Deurloo van Annindriya Perfume Lounge, ontstaan. Deurloo haalde inspiratie uit de gedachten van bezoekers. Zij kregen het afgelopen seizoen de vraag aan welke geur zij dachten bij het woord storm. Het parfum wordt niet alleen opgespoten, maar ook in beperkte oplage uitgedeeld door dames in interactieve stormjurken. De jurken zijn gecreëerd door studenten Mode van de Maastricht Academy of Fine Arts and Design.

Prijzen en openingstijden
De Avond in het buitenmuseum is van 18.00 tot 21.00 uur. De toegangsprijs is vijf euro per persoon. Kinderen tot en met drie jaar, bezitters van een Museumkaart en Vrienden van het Zuiderzeemuseum hebben vrij toegang. Het buitenmuseum is te betreden via de stadsingang aan de Wierdijk of via de dienstingang aan de Kooizandweg. Parkeren kan op het Enkhuizerzand (volg borden Sprookjesland) of bij het NS-station Enkhuizen. De museumveerboten varen niet. Inwoners van Enkhuizen wordt aangeraden om te voet of met de fiets te komen.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2013 riepen bezoekers van beoordelingssite Zoover het Zuiderzeemuseum uit tot het beste museum van Nederland. www.zuiderzeemuseum.nl

Lees ook:Terug naar de prehistorie in het Zuiderzeemuseum
Lees ook:Terug naar de Bronstijd in het Zuiderzeemuseum
Lees ook:Goocheltrucs leren in het Zuiderzeemuseum: Oudhollandse kermis duurt van 4 tot en met 12 juli
Lees ook:Speelse kennismaking met Rembrandt van Rijn voor kids van 4-10 jaar
Lees ook:Dagje uit? Zuiderzeemuseum met kinderen een echte aanrader!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>