Nieuw seizoen van de succesvolle VPRO-jeugdserie ‘Mijn vader’

In navolging van het succesvolle eerste seizoen is vanaf 6 september een nieuw seizoen van de VPRO-jeugdserie Mijn vader te zien bij Zapp. Een bekroonde serie, waarin ingewikkelde volwassen thema’s worden verteld en gezien door de ogen van een kind. Met behulp van een flipcamera geven de kinderen een kijkje in de keuken van hun leven.  Zo bepalen de kinderen zelf wat de kijker te zien krijgt. Ze zijn als het ware de ‘maker’ van hun eigen documentaire. Naast vaders en moeders passeren dit seizoen ook andere familieleden de revue, waaronder: ‘Mijn overgrootvader was een NSB’er’, ‘Mijn zus is een downie’ en ‘Mijn zus ligt in coma’.

Stijl
Belangrijk voor de zeggingskracht van de serie is de stijl. Zoals de jury van Cinekid al in hun rapport vermeldde: “De kinderen en hun vaders zijn zo zichzelf en we mogen zo vreselijk dichtbij komen. Daardoor voelt het heel intens en oprecht. Hoe hebben de makers dat toch gedaan? Een programma dat echter niemand onberoerd raakt. Een programma dat de kracht van kinderen toont en hen een stem geeft.“ De kinderen zitten vaak met een dilemma. Ze bevinden zich zelf, of van dichtbij, in een  situatie die door de buitenwereld vaak wordt afgekeurd of niet wordt begrepen. Het kunnen ook situaties zijn die voor de kinderen zelf moeilijk of lastig zijn om mee te dealen. Vaak beïnvloedt door de wat anderen en wel niet van vinden. In deze serie laten kinderen vanuit hun oogpunt zien hoe het echt zit en hoe zij echt tegen de situatie aankijken.

Prijzen
Het eerste seizoen won de serie Mijn vader de Rocky Award op het BANFF Word Media Festival in Canada, sleepte twee prijzen in de wacht op het Cinekid Festival, kreeg The Prix Jeunesse Heart Prize en werd genomineerd voor een Emmy.

Uitzending: Mijn vader is vanaf zondag 6 september om 9.45 uur te zien bij NPO Zapp (10 afleveringen van 10 minuten)
Website: vpro.nl/mijnvader

Producent: NL Film & TV
Programmamaker: Jack Valkering

Volgorde afleveringen
1: Mijn moeder heeft HIV;
2: Mijn zus is een downie;
3: Mijn moeder is illegaal;
4: Mijn vader is homo;
5: Mijn zus ligt in coma;
6: Mijn broer en ik wonen in een pleeggezin;
7: Mijn vader heeft zelfmoord gepleegd;
8: Mijn overgrootvader was een NSB’er;
9: Mijn moeder is beperkt;

Lees ook:Kids willen meer tijd met papa en mama
Lees ook:Vader wil meer tijd voor de kinderen
Lees ook:Vaderschapstest binnenkort gewoon bij de drogist te koop
Lees ook:Een baby kost je twee maanden slaap…
Lees ook:Dikke papa’s maken dikke kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>