Het Klokhuis komt met serie over pesten

Waarom wordt er gepest en wat kan er tegen gedaan worden? Het informatieve jeugdprogramma Het Klokhuis besteedt in een speciale serie van vijf afleveringen aandacht aan het fenomeen pesten tijdens de Anti-Pest Week van 21 t/m 25 september. Deze themaweek, een initiatief van de NPO op NPO Zapp en NPO3, sluit aan bij de landelijke ‘Week tegen het Pesten 2015’ die in diezelfde periode plaatsvindt. Uit onderzoek blijkt dat 15% van de leerlingen op de basisschool in meer of mindere mate slachtoffer is van pesten. Pesten heeft een grote invloed op iemands gevoel van eigenwaarde en kan in sommige gevallen, ook later nog, dramatische gevolgen hebben. Met de serie over pesten wil het Klokhuis aandacht vragen voor dit significante probleem.

In de serie praat presentatrice Nienke de La Rive Box met deskundigen over pesten en analyseert ze hoe de rolverdeling ontstaat in een pestproces. Omstanders spelen daar een grote rol bij. Wat kunnen zij doen om dit proces te doorbreken? Ook spreekt Nienke met daders en slachtoffers, over de gevolgen van pesten en hoe het voelt om gepest te worden. Ze besteedt aandacht aan de verschillende anti-pest methodes die er gebruikt worden in het basisonderwijs. In de laatste aflevering doen de populaire vloggers Milan Knol en Gamemeneer verslag van hoe er op social-media gepest wordt en wat je daar tegen kunt doen.

Ook in de sketches wordt het fenomeen pesten van verschillende kanten belicht. Schrijver Jurrian van Dongen schreef een prachtig lied over een pester die zich later afvraagt wat hij teweeg heeft gebracht.

Afleveringsinformatie

Aflevering 1: Het Kantoor 171 – 21 september
In deze bijzondere aflevering van het Klokhuiskantoor blijkt dat Ben al maanden gepest wordt door collega’s van het hoofdkantoor. Nemen Wouter, Timo en Leonoor het voor hem op? Maurice geeft antwoord op de vraag hoe de kindertelefoon werkt. Verder legt hij uit hoe je kunt zien aan iemands gezicht hoe hij zich voelt.

Aflevering 2: Wat is pesten? – 22 september
Pesten komt altijd en overal voor. Pesten dieren ook? Bioloog Patrick van Veen vertelt Nienke hoe apen pesten. Als er gepest wordt, spelen de omstanders een grote rol. Pestonderzoeker Gijs Huitsing legt aan Nienke uit wat je als omstander kunt doen als je met pesten te maken krijgt. Ko (13 jaar) werd op school gepest en vertelt aan Nienke wat hij er tegen deed.

Aflevering 3: Rolverdeling bij pesten – 23 september
Pestsituaties hebben vaak een vaste rolverdeling van pester, gepeste, meelopers en omstanders. Pestonderzoeker Gijs Huitsing legt aan de hand van een alledaags voorbeeld uit hoe die rolverdeling werkt. Een incident op school wordt vanuit de verschillende point-of-views in beeld gebracht. Rúbia (15) is jarenlang gepest. Zij vertelt Nienke haar indrukwekkende verhaal.

Aflevering 4 Wat kun je tegen pesten doen? ­– 24 september
Iedereen krijgt wel eens te maken met pesten. Nienke gaat in deze aflevering op zoek naar wat je tegen pesten kunt doen. Pest-deskundige Niels Baas legt uit wat een school kan doen tegen pesten. Nienke laat een aantal voorbeelden zien van anti-pest programma’s die daarbij gebruikt kunnen worden. Isaac (16) heeft zelf vroeger gepest en doet zijn verhaal.

Aflevering 5 Cyberpesten – 25 september
Online, en dan vooral via social media, wordt veel gepest. Nienke bezoekt de twee razend populaire vloggers Milan Knol en Gamemeneer. Zij vertellen aan Nienke hoe ze zelf vroeger gepest zijn. Hoe gaan zij om met negatieve reacties op internet en cyberpesten? Zij hebben handige tips voor wat je moet doen als je online gepest wordt.

Presentatie: Nienke de La Rive Box
Regie: Jeanine van Gool
Redactie: Heleen Meertens

Het Klokhuis over Pesten is mede mogelijk gemaakt door Stichting Kinderpostzegels

De Anti-Pest Week
Tijdens de Nederlandse Week tegen het Pesten 2015 (21 t/m 25 september) vraagt de NPO via de Anti-Pest Week op NPO Zapp en NPO 3 aandacht voor elke vorm van pesten en de bijbehorende problematiek met een aangepaste programmering. Naast de Klokhuis-serie over pesten wordt er iedere werkdag een Zappbios-film vertoond die in het teken staat van pesten. De EO komt met de realityserie Anti-Pest Club en de KRO sluit elke avond de Pestweek af met het Pestmagazine.

Lees ook:Serie Het Klokhuis over Pesten
Lees ook:Strikt anti-pestbeleid op scholen werkt goed
Lees ook:Dikke gepeste kinderen, zullen zelf ook eerder gaan pesten
Lees ook:Digitaal pesten onder kinderen vier keer erger geworden
Lees ook:Pesten geeft grote kans op depressie en angstsstoornis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>