Jongeren gooien te snel hele hebben en houwen op internet

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) stelt dat jongeren te gemakkelijk hun persoonlijke gegevens en daarmee hun leven op internet zetten. Dat klopt ook wel. Doorloop maar eens wat profielen op Hyves en je komt complete levensverhalen inclusief gegevens tegen. Niet altijd even veilig. Wat doet jouw kind? Weet je kind uberhaupt dat er gevaren kleven aan het verstrekken van gegevens op internet? Misschien toch eens een idee daar met hem of haar over te praten.

Volgens Madeleine McLaggan van het CBP denken jongeren via virtuele vriendennetwerken als Hyves alleen met vrienden te communiceren terwijl ze dat in feite met de hele wereld doen. Als persoonsgegevens zoals namen, contactgegevens maar ook foto’s eenmaal op internet staan, zijn ze via zoekmachines eenvoudig terug te vinden.

Een veel voorkomend verschijnsel is dat werkgevers voorafgaand aan een sollicitatiegesprek de sollicitant online natrekken door een persoon te googlen. ‘Sommige gegevens komen zo steeds opnieuw bovendrijven. Denk bijvoorbeeld maar aan niet zulke florissante foto’s of slechte schoolresultaten. Een persoon heeft het recht deze informatie te laten verwijderen’, aldus het CBP.

Met een informatiepakket en de website mijnprivacy.nl laat het CBP weten wat een persoon kan ondernemen tegen publicatie van persoonsgegevens op het web.

Zo zijn websitehouders verplicht de betrokkenen te informeren voordat ze persoonlijke gegevens op internet zetten. Is de persoon in kwestie er niet van gediend, dan moeten de gegevens van de site af.

McLaggan benadrukt echter dat in eerste instantie de verantwoordelijkheid bij de internetters zelf ligt. ‘Wij zijn geen internetpolitie. Mensen moeten goed nadenken voor ze gegevens op internet plaatsen. Het CBP treedt op bij ernstige structurele zaken.’

Het college zegt bedrijven die na een waarschuwing weigeren zich te houden aan ‘de simpele spelregels’, een dwangsom op te leggen. De hoogte van de dwangsom zal per geval worden bekeken.

De komende weken zal het college de richtlijnen aan een aantal organisaties voorleggen, waarna de definitieve beleidsregels worden vastgesteld.

Bron: De Volkskrant

Lees ook:Chantage door Sinterklaasjournaal – aldus Ouders Online
Lees ook:Jeugd heeft liever honger dan een mobielloze maand
Lees ook:Jongeren helemaal niet zo heel erg handig op het net
Lees ook:Kinderen zoeken liever hulp op internet
Lees ook:Jeugd heeft vertrouwen in de media en vindt AD en NOS meest betrouwbaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>