Praktijkles maakt jongeren warm voor techniek

Eind april gaf Formule 2-coureur Peter Wagenaar een demonstratie aan de brugklassers van het Drachtster Lyceum in Drachten. Op uitnodiging van Techniek 3.0 vertelde Wagenaar over zijn technische hobby en liet hij de leerlingen een kijkje nemen in zijn raceauto. Zo hoopt Techniek 3.0 leerlingen enthousiast te maken voor een technische loopbaan. Techniek 3.0 is een initiatief van technisch detacheerder Xelvin. Als tegenprestatie voor de sponsoring van technische hobby’s vraagt Techniek 3.0 hobbyisten hun passie te demonstreren aan jong talent. Zo liet Wagenaar de leerlingen van het Drachtster Lyceum zien welke technieken een raceauto bevat. “Zulke demonstraties zijn natuurlijk leuke praktijklessen,” vertelt consultant Laurens Snoek, “maar ze zijn ook hard nodig. Op dit moment komt bijna een kwart van ons personeel uit het buitenland. Door te laten zien hoe dicht een technische opleiding bij zo’n mooie hobby ligt, willen we jongeren enthousiast maken voor techniek.”Nederland heeft een enorm tekort aan technici. Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt berekende onlangs dat er op termijn elk jaar 30.000 extra technici nodig zijn om in de behoefte te voorzien. Reden voor het Rijk om vorige week samen met werkgevers, onderwijs en werknemersorganisaties het Techniekpact te sluiten. “Met Techniek 3.0 hopen wij als detacheerder ook ons steentje bij te dragen om het tekort terug te dringen”, vertelt Snoek. “Er zijn nog te weinig initiatieven voor het gat dat nu ontstaat.”

Door het tekort aan technici komt de economische groei in Nederland onder druk te staan. Technici staan aan de basis van nieuwe technieken en zijn daarmee de motor van de kenniseconomie. Jongeren realiseren zich volgens Snoek niet altijd dat vrijwel overal techniek bij komt kijken. “Een stoplicht, een brommer of een telefoon: alles draait om techniek. Techniek laat de wereld draaien. Door leerlingen op een leuke manier te laten zien wat je allemaal kunt met techniek, maken we techniek tastbaar voor jongeren. Wat is er mooier om later als technicus nieuwe dingen te bedenken, die je nu nog niet zou kunnen bedenken?”

Lees ook:22 april is het Girlsday en moeten meisjes de techniek in
Lees ook:Lijnende kinderen (12-18 jaar) vallen slecht structureel af
Lees ook:Bekijk je baby in je buik in 3D
Lees ook:Het belang van vitamine D voor kinderen
Lees ook:Technische ouders hebben grotere kans op autistisch kind

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>