Daarom heeft je kind hoofdpijn als het aan wiskunde denkt…

Ik vond het vroeger altijd vreselijk: wiskunde. En ik heb er ook zeker wel een paar keer een fikse hoofdpijn aan over gehouden. En dat blijkt dus verklaarbaar, lees ik nu. Want wiskundeangst kan bepaalde gebieden in het brein activeren, die gelinkt zijn aan de ervaring van fysieke pijn, zo blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek. Hoe banger iemand is voor het vak, hoe hoger de activiteit in die gebieden en vaak ook de ervaring van pijn.Eerder onderzoek toonde al aan dat andere vormen van psychologische stress, zoals sociale afwijzing of een traumatische liefdesbreuk, fysieke pijn kunnen uitlokken. Ian Lyons en Sian Beilock van de Universiteit van Chicago onderzochten echter de pijnrespons die geassocieerd wordt met het anticiperen op een angstwekkende gebeurtenis. Dat is niet hetzelfde als het onderzoek naar de pijn die geassocieerd wordt met de gebeurtenis zelf. Voor de studie analyseerden de wetenschappers 14 mensen met een hoge wiskundeangst en 14 mensen met een minder erge vorm. Aan hen werd gevraagd om zowel taalkundige als wiskundige taken uit te voeren.
De conclusie? Het is niet zozeer de wiskundetaak zelf die pijn veroorzaakt, maar wel de gedachte eraan. “Wiskunde kan erg moeilijk zijn. Voor degene met een hoog niveau van wiskundeangst, is wiskunde geassioceerd met spanning, vrees en angst”, zeggen de onderzoekers. “Die link werd echter niet zichtbaar bij het uitvoeren van de wiskundetaak, wat suggereert dat het niet de wiskunde op zich is die pijn doet. Het is veeleer het anticiperen ervan of het denken eraan.” “Deze resultaten bieden ook een mogelijk neuraal mechanisme dat verklaart waarom mensen met wiskundeangst proberen om wiskunde en wiskundige situaties te vermijden. Zo lopen ze bijvoorbeeld weg van de lessen of zoeken ze naar een job die er totaal niets mee te makken heeft.”

Lees ook:Nederlandse scholier scoort op International Wiskunde Olympiade
Lees ook:40% van de scholieren ervaart de meeste stress voor wiskunde
Lees ook:Laat kinderen bij pijn kijken naar grappige televisie
Lees ook:Waarom een kus van mama de pijn kan wegnemen
Lees ook:Hypnobevallen nieuwe hype?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>