Vrienden van vrienden leren kinderen drinken

Niet het drinkgedrag van de eigen vrienden, maar dat van de vrienden van hun vriendje of vriendinnetje, is bepalend voor het drinkgedrag van tieners. Jeetje, moet ik dus in de toekomst niet in de vriendenkring van mijn eigen kinderen roeren om de boel binnen de perken te houden, maar in de ring daarbuiten! Ik krijg het nog druk! “Het daten met iemand van wie de vrienden stevige drinkers zijn, vergroot de kans dat een tiener in de toekomst ook zelf flink gaat drinken aanzienlijk.”, stelt hoofdonderzoeker Derek Kreager. “Deze invloed is veel groter dan de invloed van de eigen vrienden, belangrijke andere personen en zelfs van de ‘geliefde’.” De vrienden van de partner kunnen volgens Kreager nogal verschillen van de eigen vrienden. Daarbij zijn tieners geneigd om meer op de vrienden van hun vriend of vriendin te lijken, om zo hun relatie te versterken. Gelukkig zijn deze effecten niet altijd negatief. Een tiener kan ook minder gaan drinken onder invloed van de vrienden van de partner. Volgens Kreager moeten we ondanks deze opmerkelijke resultaten de invloed van de eigen vrienden en de ‘geliefde’ op het drinkgedrag van tieners ook niet uit het oog verliezen. De conclusies zijn gebaseerd op onderzoek onder 449 stelletjes tussen de 12 en de 18 jaar oud

Lees ook:Dronken in bijzijn van kids, verhoogt hun kans op drinken
Lees ook:TV op kinderkamer ongezond en slecht voor schoolprestaties
Lees ook:Kinderen maken online massaal vrienden met vreemden
Lees ook:Helft kids maakt online vrienden
Lees ook:Kids schamen zich voor…papa!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>