Voorkom rugproblemen met de juiste schooltas

Het is een welbekend fenomeen: groepen brugklassen die ’s ochtends langs fietsen met enorme tassen gevuld met boeken op hun rug. Zodra men terugdenkt aan de tijd dat ze zelf brugklasser waren, zullen velen daarvan ook gelijk de enorme tassen die ze in destijds meesjouwden herinneren. Veel mensen zullen ook weten dat dit niet goed voor ze is; en gelijk hebben ze! Uit onderzoek blijkt namelijk dat een boekentas gemiddeld 7 kilo weegt. Gemiddeld is die 7 kilo ongeveer 14% van het lichaamsgewicht van een gemiddelde scholier. Volgens de in 1998 opgerichte commissie Boekentas is dit echter veels te veel en mag, vanuit een ergonomisch oogpunt, een boekentas niet meer dan 10% van het lichaamsgewicht wegen. Dit is om rugklachten te voorkomen.Maar wat kun je nou doen om ervoor te zorgen dat je niet teveel gewicht meeneemt? Op de eerste plaats kun je natuurlijk proberen om simpelweg het gewicht in de boekentas te verminderen; dus niet meer boeken (en andere dingen) meenemen dan strikt noodzakelijk is. Meestal is het echter niet zo makkelijk, omdat je soms gewoon alle boeken nodig hebt. In dat geval zul je moeten voorkomen de hele dag het gewicht te moeten dragen. Door bijvoorbeeld boeken die je later op de dag pas nodig hebt in een kluisje te bewaren, kun je het gewicht al flink verminderen.
Een andere – vrij simpele — manier om ervoor te zorgen dat het dragen van zo’n tas minder belastend is voor de rug, is door de tas op de juiste manier te dragen. Zorg bijvoorbeeld dat je een goede schooltas hebt, die erop berekend is om zoveel boeken te dragen. Zorg verder ook dat je de tas goed draagt, dus over twee schouders, met een rechte rug. Ook het tillen moet je goed doen: dus niet voorover gebogen en met gebogen knieën.
Met iedereen het probleem aanpakken

De bovengenoemde maatregelen pakken alleen de symptomen aan. Als men het probleem echt wil aanpakken, dan moet het bij de oorzaak aangepakt worden. Hierin licht de bal meestal bij de scholen zelf. Door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat iedere leerling een kluisje heeft met voldoende ruimte om boeken in te stoppen, geef je een leerling al veel betere mogelijkheden om rugklachten te voorkomen. Ook door te kiezen voor leermethodes waarbij bijvoorbeeld meerdere readers worden gebruikt is een idee.
In de toekomst

De eerder genoemde commissie Boekentas is al in 1998 opgericht. Sindsdien is er echter maar weinig gedaan om het probleem voor eens en voor altijd aan te pakken. Toch staat dit op het punt van veranderen. Niet onderhandelingen tussen ouders en scholen, maar de technologische vooruitgang zorgt hiervoor. Doordat nieuwe methodes steeds vaker digitaal zijn, hoeft een leerling steeds minder mee te nemen. Een goede ontwikkeling dus!
Voorkom problemen

Echter, zolang er nog geen sprake is van volledig digitaal onderwijs, zul je moeten blijven opletten of je niet teveel boeken meesjouwt. De scholen kunnen het jou als leerling een stuk makkelijker maken, maar je speelt zelf ook een belangrijke rol. Zorg er dus voor dat je een goede tas hebt, deze op de goede manier draagt, en niet al te veel mee neemt. Zo kun je zelf al een hoop doen om rugklachten te voorkomen!

Tekst: Wouter Oemen

Lees ook:Schooltas mag niet zwaarder zijn dan 10% van het gewicht van een kind
Lees ook:Het wordt de vaders van nu niet makkelijk gemaakt…
Lees ook:Duizenden kinderen door crisis niet naar school
Lees ook:Wie laat de jeugd het beste afvallen?
Lees ook:Computerspelletje gaat pleister voor het luie oog vervangen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>