Peuters hebben feilloos gevoel voor schattigheid

Peuters van drie jaar oud zijn al in staat om een superschattige baby met grote ogen, bolle toet en klein neusje te onderscheiden van een stuk minder schattige baby’s met lage voorhoofden, grote neuzen en smalle hoofdjes, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Zou dat dan ook de reden zijn dat sommige poppen zo’n enorme aantrekkingskracht op kids hebben? Er zijn een aantal kenmerken die een gezicht van mensen of kop van dieren ‘schattig’ maken en volwassenen aanmoedigen om vervolgens voor die schattige mensen of dieren te zorgen. Voorbeelden van die kenmerken zijn: een rond gezicht, een hoog voorhoofd, grote ogen en een klein neusje en een klein mondje. Dat volwassenen voor deze schattige kenmerken vallen als een blok, is al lang bekend. Het verklaart waarom we dol zijn op mollige puppies, smelten als we een baby met een bol gezichtje en grote ogen zien en sterker geneigd zijn om voor baby’s en jonge dieren te zorgen en deze te beschermen.

Onderzoekers van de universiteit van Lincoln vroegen zich af wanneer we dat zwak voor schattigheid ontwikkelen. Om dat te achterhalen, zetten ze een experiment op waaraan vervolgens kinderen die tussen de drie en zes jaar oud waren, deelnamen. De onderzoekers legden de kinderen foto’s van baby’s, volwassen, honden, puppies, katten en kittens voor. De foto’s waren zo aangepast dat de koppen en gezichten op de foto schattiger leken (grote ogen, hoog voorhoofd, bolle toet, enzovoort) of juist minder schattig leken (kleine ogen, grote neus, smal gezicht, enzovoort). De kinderen moesten aangeven hoe schattig ze de individuen op de foto’s vonden. Terwijl ze de foto’s bekeken, werd met eyetracking-software vastgesteld naar welke delen van de foto de kinderen het vaakst keken.

Lees de gehele tekst op scientas.nl

Lees ook:Kijk nou: de kersverse baby van Nick (van Simon)
Lees ook:Baby Silas van Justin Timberlake in beeld…
Lees ook:Baby’s zijn gek op dikke papa’s
Lees ook:Jonge kinderen vinden dunne mensen mooier
Lees ook:Geef jij je kinderen je angst voor slangen en spinnen mee?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>