Kinderen op kinderopvang communiceren beter

Voel je niet schuldig als je kind naar de opvang gaat: ze worden er niet slechter van. Ze zijn namelijk beter in staat om hun communicatiestijl aan te passen aan hun gesprekspartner dan kinderen die thuis blijven en dat is dan weer mooi meegenomen, toch? Dat het zoveel goeds doet voor kinderen, schrijven onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen deze week in PLOS ONE. Zij ontwierpen een computerspel voor twee personen, waarbij een kind van vijf een medespeler zonder woorden moest uitleggen waar een verborgen object gelokaliseerd was. De kleuter kon niet zien met wie hij speelde.De wetenschappers ontdekten dat de vijfjarigen in staat waren om de manier van non-verbaal communiceren aan te passen aan de leeftijd van de medespeler. Werd er tegen ze gezegd dat ze met een tweejarige speelden, dan waren de aanwijzingen die ze gaven veel geduldiger dan als er een leeftijdsgenoot tegenover hun zat.Er zaten echter wel onderlinge verschillen in hoe goed de kleuters zich kon verplaatsen in hun medespeler. Het bleek dat kinderen die naar de opvang gingen hun communicatiestijl beter aanpasten dan zij die daar niet heen gingen. Ook een hoog opleidingsniveau van de ouders en het hebben van broers of zussen zorgde voor het beter kunnen aanpassen, maar deze oorzaken had minder invloed dan het wel of niet gaan naar de opvang.
Volgens de onderzoekers zijn de resultaten een bewijs dat een grote variƫteit aan sociale contacten, zoals dat op de opvang gebeurt, leidt tot sneller beter kunnen communiceren.

Lees ook:Kinderopvang zorgt dat kids beter praten
Lees ook:Sneller en beter communiceren door kinderdagverblijf
Lees ook:Een op de vijf kinderen naar kinderopvang
Lees ook:Kinderdagverblijven maken kinderen dik
Lees ook:Crechekinderen hebben voorsprong op andere kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>