Nederlandse kinderen krijgen te weinig goede voeding binnen

Kinderen eten geven: lastig. Kook je vers, wordt er ineens geen hap genomen! De wil is er bij veel ouders wel, maar die kleine snaveltjes lijken steeds weer wat anders te doen. Aan de andere kant: ook veel ouders hebben echt geen kaas van gezonde voeding gegeten. Nederlandse peuters en kleuters eten daardoor te weinig groenten, fruit, vis en vezelrijke voedingsmiddelen, zo blijkt donderdag uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onder bijna 1300 kinderen in de leeftijd van 2 jaar tot en met 6 jaar. 

De voeding van kleuters bevat ook te veel verzadigde vetzuren. Het ongezonde voedingspatroon van kinderen kan volgens het RIVM leiden tot overgewicht en op latere leeftijd tot chronische ziekten. Nu heeft een op de zeven kinderen al overgewicht.

Het onderzoek toont aan dat kinderen in principe genoeg vet, eiwitten en koolhydraten binnenkrijgen. Maar het type vet dat ze binnen krijgen is lang niet altijd het goede. Vooral kleuters krijgen te veel verzadigde vetzuren binnen en te weinig gezonde vetzuren, zoals die bijvoorbeeld in vis zitten.

Ook eten de meeste jonge kinderen te weinig groente en eet drie kwart van de dreumesen niet genoeg fruit.

Het RIVM wil nader onderzoek doen naar het vitaminengebruik onder peuters en kleuters. Vooralsnog gaat het instituut ervan uit dat jonge kinderen de meeste vitamines en mineralen in voldoende mate krijgen. Wel plaatst het vraagtekens bij de hoeveelheden vitamine D en foliumzuur die de kinderen binnenkrijgen.

Lees ook:TNO onderzoekt voeding van peuters en kleuters
Lees ook:Kleuters krijgen te weinig fruit binnen
Lees ook:Nederlandse kinderen mogen wel iets gezonder eten!
Lees ook:Hoeveel drinkt je kleuter?
Lees ook:Kinderen krijgen veel en veel veel zout binnen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nederlandse kinderen krijgen te weinig goede voeding binnen

  1. denise

    Ik heb hier een peuter broertje rond lopen terwijl ik zelf 16 ben, die kleine loop de hele dag te zeuren om appels, peren, sinasappels en vooral kiwi’s.. het kan dus ook anders ;)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>