Daarom zijn sensitieve ouders zo slecht nog niet…

Kinderen van ouders die snel reageren op signalen en behoeftes van hun jonge kind, hebben een  groter totaal hersenvolume. Al eerder bleek dat kinderen van zogeheten ‘sensitieve’ ouders een betere relatie opbouwen, cognitief vaardiger worden en minder vaak psychologische problemen krijgen. Onderzoekers van de Universiteit Leiden en het Erasmus MC publiceren de resultaten van hun onderzoek in het Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry. Hiervoor onderzochten ze 191 gezinnen uit Generation R. Binnen dit onderzoekstraject worden 10.000 opgroeiende kinderen in Rotterdam gevolgd die tussen 2002 en 2006 geboren zijn. Van beide ouders werd in de periode tussen het eerste en vierde levensjaar van het kind de sensitiviteit herhaaldelijk geobserveerd in spelsituaties.
Sensitiviteit is de mate waarin een ouder in staat is om de signalen of behoeften van een kind op te merken en te begrijpen en hier correct en tijdig op te reageren. Het gaat hier zowel om de positieve signalen als eventuele negatieve signalen. Een sensitieve ouder deelt bijvoorbeeld in het enthousiasme van een kind als het aan het spelen is, geeft ondersteuning en hulp op het moment dat een kind het nodig heeft (afgestemd op de ontwikkelingsfase van het kind), geeft complimentjes om het zelfvertrouwen van een kind te verhogen of troost een kind als het daar behoefte aan heeft.

Lees het gehele artikel hier.

Lees ook:Prachtige handreiking naar gezin met epileptisch kind
Lees ook:Baby’s laten huilen toch zo goed niet als gedacht
Lees ook:Baby’s voor tv zetten heeft geen nut…
Lees ook:Opvoedingsondersteuning
Lees ook:Zindelijk worden en bedplassen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>