Hoe schat jij het geluk van je kind in?

Ouders zijn niet goed in staat een goed beeld te vormen over het geluk van hun kind. Vaak stemt het niet overeen met wat de kinderen zelf zeggen over hoe gelukkig zij zich voelen. In feite zegt het meer over hun eigen gevoelens dan over die van het kind. Psychologen noemen dat de ‘egocentrische bias’. Uit Brits onderzoek lijkt dat ouders van 10- en 11-jarigen geneigd zijn om het geluk van hun kind te overschatten. Ouders van 15- en 16-jarigen daarentegen onderschatten het geluk van hun kind. In feite zijn kinderen en jong volwassenen ongeveer even gelukkig, maar ouders laten hun oordeel hierover teveel afhangen van de leeftijd van het kind. Hoe schat jij het geluk van jouw kind in? De laatste jaren is er ook veel onderzoek gedaan naar de vraag hoe gelukkig kinderen en adolescenten zijn. Het huidige onderzoek laat zien dat de resultaten van deze studies misschien niet zo betrouwbaar zijn, als ze gebaseerd zijn op de inschatting van de ouders en niet op die van het kind. Daarnaast kan het ook in het dagelijks leven negatieve gevolgen hebben voor de ouder-kind relatie. Als ouders zich geen goed beeld kunnen vormen van het geluk van hun kind is het moeilijk om de het kind de emotionele steun te bieden, dat het nodig heeft.

Lees ook:Gezonde pubers stukken gelukkiger dan ongezonde tieners
Lees ook:Hoe zorg je ervoor dat je kinderen nooit gaan roken?
Lees ook:Positieve pubers, gelukkige volwassenen
Lees ook:Ouderschap maakt niet heel erg gelukkig
Lees ook:Kinderen gaan hallicuneren van ADHD-medicatie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>