Kinderen nemen meer angstgevoelens over van vaders dan van moeders

Papa’s doen er verstandig aan cool en collected te blijven in bijzijn van de kids. Kinderen nemen namelijk angstgevoelens van vaders serieuzer dan die van moeders, zo blijkt uit het promotieonderzoek van Eline Möller, dat donderdag wordt gepresenteerd aan de UvA, zo meldt De Volkskrant. Vandaar dat mijn kinderen niet bang zijn voor spinnen!
Möller startte het onderzoek omdat ze beter wilde leren begrijpen hoe het gedrag van ouders angstgevoelens bij kinderen dempt of juist vergroot. Volgens internationaal onderzoek heeft ruim één  op de tien kinderen tussen zes en twaalf jaar oud last van een angststoornis. Kinderen bestuderen de emotionele gezichtsuitdrukking van hun ouders, bijvoorbeeld in spannende situaties. Deze uitdrukking wordt veelal door het kind gekopieerd.
Voor het onderzoek onderzocht Möller de reacties van 81 baby’s die over een spannende afgrond van een plexiglasplaat moesten kruipen. De reacties van de ouders en de baby’s werden gefilmd. Het bleek dat hoe banger de vader keek, hoe banger het kind zelf werd. De reactie van de moeders had duidelijk minder indruk. “Evolutionair gezien hadden vaders meer te maken met zaken als wilde dieren en rivaliserende soortgenoten. Moeders bekommerden zich meer om voeden en geruststellen”, aldus Möller. “Zo kun je zeggen dat vaders meer expertise hebben met dreigend fysiek gevaar. Kinderen lijken hun gezichtsuitdrukkingen daarom serieuzer te nemen”, besluit ze.

Lees ook:Leuke Evian reclame met skatende baby’s
Lees ook:Kinderen meest bang voor dood, ongelukken en klimaat
Lees ook:Papa’s maken knuffelhormoon aan bij geboorte kind
Lees ook:Actieve vaders maken kinderen slimmer
Lees ook:Vaders pakken hun aandeel niet -opinie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>