10% moeders ontwikkelt angststoornis door kinderen

Wij moeders twijfelen wat af. Heel gezond, toch? Nou, niet bij iedereen. Want één op de tien moeders ontwikkelt door alle twijfels een angststoornis genaamd obsessieve compulsieve stoornis (OCS). En dat is minder normaal… Onderzoekers van de Northwestern University onderzochten 461 nieuwe moeders op angst en depressies. De tests gebeurden twee weken na de geboorte en zes maanden nadat de vrouwen opnieuw thuis waren. Uit de resultaten van hun onderzoek konden de wetenschappers afleiden dat elf procent van de vrouwen leed aan OSC. Dit is vijf keer meer dan bij de gewone bevolking. En zo wordt maar weer eens bevestigd dat kinderen echt ons meest waardevolle en angstige bezit zijn…Moeders met OSC herhalen vervelende gedachten continu, waardoor ze angst creëren. Angsten gaan van: bang zijn om de baby pijn te doen tot een te grote bezorgdheid over ziektekiemen en hygiëne. Vrouwen die eraan lijden controleren ook op obsessieve mate of ze zeker geen fouten hebben gemaakt. Ze voelen zich bijvoorbeeld genoodzaakt om continu te checken of de monitors wel nog werken en of de flesjes steriel zijn.
Bij bijna de helft van de onderzochte mama’s namen de OCS-symptomen pas af zes maanden na de bevalling. Anderzijds waren er ook vrouwen bij wie de mentale aandoening dan pas tot uiting kwam. De ziekte kan tot een jaar na de geboorte van het kind een rol spelen in het leven van de moeders.

Lees ook:Angst voor bevallen verhoogt kans op misrkaam
Lees ook:Jongere moeders stoppen sneller met borstvoeding
Lees ook:4% baby’s komt op uitgerekende datum ter wereld
Lees ook:Dit doet de geur van je baby met jou, mama!
Lees ook:Negen maanden ontzwangeren? Maak daar maar anderhalf jaar van!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>