Nederlandse ouders houden veel rekening met smaak kind

‘SOEP!’ riepen ze vandaag, toen ik vroeg wat ze wilden eten. En zo geschiedde. Ik heb soep gemaakt. Zo schijnt het dus in veel Nederlandse huishoudens te gaan. Kinderen zijn hier de baas over de avondmaaltijd. Drukke ouders kiezen liever voor smullen dan brullen en voegen zich al snel naar de smaak- en eetvoorkeuren van hun kinderen om gezeur aan tafel te voorkomen.  Ze vermijden het introduceren van nieuwe smaken, omdat ze liever niet blijven zitten met volle borden, boze gezichten en een hoop frustraties, zo blijkt uit onderzoek van online supermarkt Smaak naar het kook- en eetgedrag van werkende ouders met jonge kinderen.Bijna de helft van de ouders geeft aan dat hun kinderen geen alleseters zijn en niet van onbekende smaken houden. Ze vinden het introduceren van nieuwe smaken lastig en koken dus vaak hetzelfde. Het grootste gedeelte van de ondervraagde ouders vindt echter wel iedere dag de tijd om minimaal 30 minuten in de keuken te staan. 35% van de ondervraagden vindt dit toch niet voldoende en zou graag meer tijd hebben om gezonder en gevarieerder te kunnen koken.

Ruim 40% van de ondervraagde ouders geeft aan regelmatig gebruik te maken voeding in potjes. De belangrijkste reden hiervoor is gemak. Een aantal van deze ouders kiest voor een potje omdat ze denken dat hun kind niets anders lust. Ruim 20% van de ondervraagden kiest meerdere keren per week voor een kant- en klaarmaaltijd. Toch geeft 58% aan er heel bewust voor te kiezen om ook regelmatig vers te koken, het liefst iedere avond. De voornaamste reden hiervoor is dat ze zeker weten dat het eten geen kunstmatige toevoegingen bevat.

Bij 58% van de ondervraagden komt er sowieso een toetje op tafel. En hoewel bijna de helft van de ouders meestal kookt wat de kinderen lekker vinden, vindt 80% toch dat ze standvastig is en niet toegeeft aan de eisen van de kinderen wat eten betreft.

Lees ook:Dikke kinderen de schuld van ouders!
Lees ook:Televisie in veel gezinnen belangrijler dan eettafel
Lees ook:Kookboek voor jou, mij én de kids!
Lees ook:Kwart ouders vindt opvoedcultuur te soft geworden
Lees ook:Het ‘aan-tafel’-moment maakt het gezin hechter

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>