Vriendschappelijk scheiden zou nauwelijks voordelen voor kinderen hebben… YEAH RIGHT!

Een ‘vriendschappelijke’ scheiding waarbij kinderen betrokken zijn, bestaat niet, meldt De Telegraaf. Voor de Amerikaanse studie werden 944 gezinnen bekeken. Volgens de onderzoekers lijden kinderen onder een scheiding van hun ouders ook al gaan ze als goede vrienden en zonder teveel poespas uit elkaar. Met deze conclusie kan het geloof dat een ‘vriendschappelijke’ scheiding goed is om de kinderen te beschermen, naar het land der fabelen worden verwezen. Wat een onzin!!! Ik ben zelf recent gescheiden en wij zijn dus echt vriendschappelijk uit elkaar gegaan. We eten nog wel eens ‘met z’n viertjes’, doen zo nu en dan nog samen dingen en zorgen in ieder opzicht met z’n tweeën voor de kinderen. En de kinderen? Die gaan zichtbaar beter met de scheiding om dan ouders waar wordt gevochten.De onderzoekers adviseren om relatietherapeuten in te schakelen om er alles aan te doen om een huwelijk te redden. Ja, lekker makkelijk gezegd als de liefde gewoon op is. En mocht het dan toch tot een scheiding komen dan moeten ouders er alles aan doen om hun kroost te beschermen. Voor het onderzoek werden gescheiden gezinnen en gelukkig en langdurig getrouwde stellen met kinderen bestudeerd.

De gebroken gezinnen werden in drie groepen verdeeld: de co-ouders die op vriendschappelijke voet met elkaar leven, de ouders die elkaar niet meer spreken en de single ouder waarbij de andere ouder geen contact meer heeft met het kind. De ouders werden geïnterviewd toen de kinderen tieners waren en de kinderen werden geïnterviewd toen ze volwassen waren.
Het bleek dat kinderen met co-ouders tijdens hun tienerjaren minder gedragsproblemen hadden dan de kinderen uit de overige twee groepen. Maar ze deden het niet beter wat betreft zelfvertrouwen, tevredenheid over hun leven, op school of het uitproberen van sigaretten, drugs en alcohol. En heeft dat dan met de scheiding te maken?
Het bleek zelf dat hun schoolprestaties slechter waren dan die van de kinderen uit de groepen waarbij de ouders geen contact meer met elkaar hadden. Ook hadden kinderen waarbij de scheiding van de ouders vriendschappelijk was verlopen vaker op jongere leeftijd seks. De onderzoekers aan de staatsuniversiteit van Pennsylvanië merkten op dat er slechts enkele resultaten naar voren zijn gekomen die een vriendschappelijke scheiding ondersteunen. Wat willen ze nou met dit onderzoek bereiken? Dat we ook ons best niet meer doen om vriendschappelijk uit elkaar te gaan??? Onderzoeker Paul Amoto zegt dat ouders die gaan scheiden hun kind meer advies zouden moeten krijgen om hun kinderen beter te begeleiden tijdens de plotselinge veranderingen in hun leven.

Lees ook:Co-ouders: jullie doen het goed!
Lees ook:Kinderen van gescheiden ouders blijven vaker zitten
Lees ook:Kinderen van gescheiden ouders gaan zelf ook vaak scheiden
Lees ook:Kinderen van lesbische ouders presteren boven gemiddeld
Lees ook:Pesten hoeft voor een kind niet negatief te zijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>