Het wordt de vaders van nu niet makkelijk gemaakt…

Misschien denken we dat we een heel vooruitstrevend land zijn, maar dat valt eigenlijk best tegen. Zo belemmeren veel werkgevers vaders doordat ze er nog te vaak van uitgaan dat de zorg van hun kinderen bij de moeders ligt. Tja, zo komt die emancipatie er natuurlijk nooit door! Maar ik begrijp de werkgevers ook wel hoor. Er moet natuurlijk ook gewerkt worden!“Ze zien nog steeds de man als degene die alleen maar het geld verdient”, aldus het kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit E-Quality. Steeds meer ‘moderne’ vaders willen de zorg voor hun kinderen op zich nemen. Maar van oudsher krijgt de vader nog steeds de rol van ‘onderhouder’ in het gezin. Dat resulteert erin dat mannen minder makkelijk hun werk verlaten om voor hun kinderen te zorgen. Ruim negentig procent van de Nederlandse vaders werkt nog steeds evenveel dan voor ze kinderen kregen. Onder moeders is dat zestig procent. Het is tijd om het dominante denkpatroon van het moederschapsideaal eens te doorbreken, vindt Joan Ferrier, directrice van E-Quality. E-Quality onderzoekt momenteel hoe mannen en vrouwen het beste werk en zorg te kunnen combineren. “Er is in Nederland nog een flinke weg te gaan”, aldus Ferrier, “omdat er wel allerlei maatregelen zijn die ervoor zorgen dat vrouwen minder kunnen gaan werken, maar er zijn weinig maatregelen voor mannen.”  Volgens het kenniscentrum moet parttime werken, thuiswerken en het Nieuwe Werken voor mannen toegankelijker worden gemaakt. Ook zou kraamverlof voor mannen van twee dagen naar twee weken moeten. “Vaders zijn al weer aan het werk voordat ze weten hoe ze een luier moeten verschonen.” De overheid zou bij kunnen dragen door tijden van bijvoorbeeld consultatiebureaus, crèches en overheidsloketten te verruimen.
Het wetsvoorstel dat minister Henk Kamp van Sociale Zaken afgelopen dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, is volgens E-Quality al een stap in de goede richting. Dat moet ervoor zorgen dat werknemers de uren van hun werkweken makkelijker kunnen aanpassen.
“Als er ruimte is voor flexibele werktijden, maak je het makkelijker voor werknemers om arbeid en zorg te combineren. Daardoor blijven mensen makkelijker op de arbeidsmarkt en je krijgt er een productievere en gelukkigere werknemer voor terug”, aldus Joan Ferrier.

In het najaar verschijnt het volledige rapport van E-Quality.

Bron: nu.nl

Lees ook:In driekwart van de gezinnen werken beide ouders
Lees ook:Netflix geeft werknemers eerste jaar onbeperkt betaald ouderschapsverlof
Lees ook:Vaders gaan niet minder werken om dwarsliggende baas en financiën
Lees ook:Vooral vaders willen meer tijd met kinderen
Lees ook:Mannen moeten het vader-worden niet zo lang uitstellen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>