Moeders dubbel zo kritisch over dochters dan over zonen

88 procent van de vrouwen geeft toe hun zonen anders te behandelen dan hun dochters, ook al vinden ze het fout om jongens en meisjes verschillend te behandelen. Een kleine meerderheid (55 procent) vindt het gemakkelijker een band te vormen met hun zoon dan met hun dochter. Grappig, bij mij is dat eerder andersom. Laat het duidelijk zijn dat ik van allebei absoluut evenveel houd, maar ik begrijp mijn dochter zoveel meer omdat ze op mij lijkt. Toch komt een duidelijk verschil naar boven als moeders gevraagd wordt hun zonen en dochters te beschrijven. Zonen zijn ‘grappig’, ‘speels’, ‘liefhebbend’ en ‘plagerig’, terwijl dochters ‘twistziek’, ‘serieus’ en ‘snel beledigd’ zijn. Moeders zijn dubbel zo kritisch over hun dochters dan over hun zonen (21 versus 11,5 procent), terwijl 7 procent hun zonen meer snoepjes of cadeautjes gaf dan hun dochters. Zonen mogen ook iets meer kattenkwaad uithalen dan meisjes (21,5 versus 18 procent.
Bijna een op twee moeders zegt dat hun zoon een echt moederskindje is, terwijl slechts één op drie ervan overtuigd is dat hun dochter een vaderskindje is. Waarom moeders dat doen, is niet duidelijk. Misschien herkennen ze zichzelf vaker in hun dochter, en zijn ze er daardoor kritischer of onverdraagzamer tegen. De relatie tussen een moeder en haar zoon, en een vader en zijn dochter, werd al in de klassieke tijden in een mythe gegoten. Zonen willen trouwen met hun moeder (het Oedipuscomplex), terwijl meisjes eigenlijk op zoek gaan naar een man die net is zoals hun vader (het Ellektracomplex).
Niets nieuws onder de zon, maar dat wil niet zeggen  dat we het zomaar moeten aanvaarden. “Het verschil in attitude kan een langdurig effect hebben op meisjes. Zo blijken volwassen vrouwen langer het gevoel van ouderlijke afkeur en negatieve typering met zich mee te dragen”, aldus advideur Crissy Duff van Netmums. Geen wonder dus dat vrouwen kritischer zijn voor zichzelf en minder zorgeloos door het leven gaan.
“Ik heb zelf twee zonen en een dochter, dus ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is om al je kinderen gelijk te behandelen, ook al doe je keihard je best”, aldus Netmums-oprichter Siobhan Freegard.

Lees ook:Dochter van zoon favoriete kleinkind van oma
Lees ook:95% ouders heeft een favoriet kind
Lees ook:Inactieve ouders hebben inactieve kleuters
Lees ook:Heeft je man een broer? Grotere kans op een zoon!
Lees ook:Moeders hebben liever zoon dan dochter ‘terug’ in huis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>