Dochter van zoon favoriete kleinkind van oma

Ja, lees de kop maar even goed en laat ‘m goed tot je doordringen. Jouw schoonmoeder heeft iets speciaals met je dochter.  Oma’s hebben namelijk over het algemeen een zwak plekje voor de dochters van hun zonen, zeggen wetenschappers verbonden aan de universiteit van Cambridge. “Dat komt omdat ze genetisch zo geprogrammeerd zijn. Een grootmoeder deelt immers het meeste genen met de dochters van haar zonen, en het minst met de zonen van haar zonen.” Nou als ik naar onze situatie kijk, gaat  het niet op. Mijn schoonmoeder heeft echt net zoveel met mijn zoon als met mijn dochter. De wetenschappers pasten de principes van de erfelijkheidsleer toe om uit te vissen hoe genetisch gelijkaardig vrouwen en hun kinderen zijn. Grootmoeders en kleinkinderen delen ongeveer een kwart van de genen. Maar er zijn grote verschillen in de manier waarom de genen op het X-chromosoom door de generaties worden doorgegeven. Dit heeft als gevolg dat sommige kleinkinderen méér genen gemeenschappelijk hebben met hun oma dan andere.
In het geval van de grootmoeders de dochters van haar zonen is dat 31 procent, terwijl ze maar 23 procent deelt met de zonen van haar zonen. Gek genoeg vallen de dochters én de zonen van haar dochters op het ‘theoretische gemiddelde’ van 25 procent. Dit bleek na analyse van data uit zeven maatschappijen van de 17de tot de 21ste eeuw.
De wetenschappers vermoeden dat de grootmoeders bepaalde signalen opvangen die hen een voorkeur geeft voor de dochters van hun zonen.
“Ze kunnen bepaalde geuren opvangen, of de gelijkenis in het gezicht zien. Dat verklapt dat ze genetisch dichter bij deze kleinkinderen staan”, zeggen de wetenschappers in hun artikel, gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the Royal Society B.

Lees ook:Moeders dubbel zo kritisch over dochters dan over zonen
Lees ook:Grootouders lijden onder ongelijke verdeling contact kleinkinderen
Lees ook:Heeft je man een broer? Grotere kans op een zoon!
Lees ook:Moeders hebben liever zoon dan dochter ‘terug’ in huis
Lees ook:Als moeder werken, zullen dochters dat ook doen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>