Taken tussen mannen en vrouwen ongelijker als de kinderen er zijn

Kun je je het nog herinneren? Dat je, toen jullie nog samen waren, zonder kinderen, alles in het huishouden samen deden? Nu komt waarschijnlijk het grootste deel van de verzorging van de kids en het huishouden op jouw schouders neer als moeder. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat de komst van kinderen de taakverdeling in het gezin ongelijker maakt. Ook de ontevredenheid bij vrouwen neemt toe na de geboorte van een kind Dat blijkt uit cijfers van het Frans Nationaal Demografisch Instituut.Over het algemeen nemen vrouwen 80 procent van het huishoudelijk werd voor hun rekening, zo zegt het onderzoek. In 2005 strijkt 80 procent bijna altijd, 70 procent van de vrouwen kookt bijna altijd en de helft houdt zich voornamelijk bezig met boodschappen en stofzuigen. 4 op de tien nemen ook het vaakst de rekeningen en de afwas voor hun rekening.
Een onevenwicht dat nog groeit op het moment het gezin kinderen krijgt. Vrouwen gaan zich na de kinderen nog meer bezighouden met de boodschappen, de maaltijden, de rekeningen, het stofzuigen en de organisatie van het sociale leven.
De tevredenheid over de taakverdeling van de mannen en vrouwen werd ook gemeten. De ontevredenheid bij vrouwen steeg als er kinderen komen. Hoe meer kinderen, hoe ontevredener de vrouw. Zo was 30 procent van de kinderen ontevreden (minder dan 8 op tien), 40 procent bij de vrouwen met twee kinderen en bijna 50 procent bij de vrouwen met minstens drie kinderen. Bij mannen is er geen verband tussen het aantal kinderen en de tevredenheid.
Vrouwen die kinderen hebben, worden ook ontevredener naarmate ze méér taken hebben. De ontevredenheid na het eerste kind steeg gemiddeld van 24 naar 32 procent. Voor wie meer dan drie taken voor haar rekening neemt zegt 38 procent ‘helemaal niet tevreden’ te zijn. Bij wie een of twee taken heeft, is dit ‘slechts’ 18 procent. Vrouwen die geen kinderen hadden gekregen, waren nog altijd even tevreden ook als de taakverdeling in hun nadeel was gewijzigd.

Bron: HLN

Lees ook:Moeders moeten het met iets meer dan een kwartier per dag ‘eigen tijd’ doen
Lees ook:We gaan op vakantie en nemen mee…ons tablet!
Lees ook:Jongeren hebben geen idee van wat ze naar binnen werken
Lees ook:Wat moeders de kinderen het liefst voorschotelen…
Lees ook:Moeders: onderschat het belang van gevarieerde voeding niet!!!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>