Hoe meer testosteron, hoe minder aandacht voor de kids

Mannen met veel testosteron in hun speeksel geven hun kinderen minder aandacht. Ook zijn ze meer geneigd meerdere vrouwen te nemen dan mannen met minder testosteron. Dat blijkt uit een Frans onderzoek van polygame Senegalezen. H=Je kunt dus het betse je mogelijk toekomstige partner en de vader van je kinderen even op een glaasje laten spugen, dan kun je het laten onderzoeken en aan de hand van de uitslag bepalen of je wel of niet verder met hem gaat.
Voor het onderzoek werden 81 Senegalese dorpelingen aan een speekseltest onderworpen. Bij hen waren er 32 monogame vaders, 21 polygame vaders en 28 ongetrouwde, kinderloze mannen. Ook werd aan de vrouwen gevraagd hoeveel tijd en geld hun man besteedde aan zijn gezin.
Onafhankelijk van het aantal vrouwen, hadden vaders lagere niveaus aan testosteron dan ongetrouwde mannen. Polygame vaders produceerden echter meer testosteron dan monogame vaders. Vaders met veel testosteron besteedden minder aandacht aan kinderen en gezin dan vaders met weinig testosteron.
Oudere mannen (50+) met meerdere vrouwen hadden een lager testosteronniveau dan de andere mannen. De onderzoekers veronderstellen dat deze mannen van hun aanzien en macht gebruik maakten om meer vrouwen aan zich te binden, in plaats van seksuele lust. Het is niet het eerste onderzoek dat aantoont dat testosteron een cruciale rol speelt bij voortplanting en opvoeding. Eerder bleek al dat hoge niveaus aan testosteron gelinkt worden aan een grotere seksuele activiteit, ontrouw en huwelijksconflicten.
Eens mannen vader worden, wordt vaak een scherpe daling van het testosteronniveau vastgesteld zodat het kind wél aandacht krijgt van de vader en het kan opgroeien in een harmonieus gezin. Een aanwezige vader is immers belangrijk voor de toekomst van het kind.De hoeveelheid testosteron die een man produceert wordt deels bepaald door de genen, maar ook cultuur, vaderschap en andere factoren spelen een rol.

Bron: HLN

Lees ook:Een gezicht met papa? Meer aandacht en steun!
Lees ook:Kinderen van oudere vader lelijker…
Lees ook:Eerste kind zorgt voor behoefte aan…vreemdgaan
Lees ook:Opvoeden zonder vader maakt later minder sociaal
Lees ook:Vader wil meer tijd voor de kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>