Dubbele kans op problemen als de ouders zijn gescheiden

Jaja, schuldgevoel; here we come! Kinderen van gescheiden ouders hebben twee keer zo veel kans op gedrags- of emotionele problemen en slechtere prestaties op school. Dat concludeert het kenniscentrum E-quality in een studie die donderdag wordt gepresenteerd. En je voelt je al zo rot over het feit dat je uit elkaar gaat zeker… Toch zou ik willen aanraden het gewoon te doen. Het onderzoek naar de gevolgen van jarenlange ruziënde ouders moet namelijk nog komen gok ik.

Heeft bij 'gewone' kinderen 15 procent kans op die problemen, bij kinderen van gescheiden ouders ligt dat percentage op 30. De problemen zouden vaak worden veroorzaakt door langdurige ruzies tussen de vader en moeder, of door geldproblemen die na de scheiding ontstaan.

Kinderen van gescheiden ouders gaan volgens E-quality vaker op jonge leeftijd zelf een relatie aan, en ze lopen ook meer kans om zelf te scheiden.

Naar schatting maken ongeveer 50.000 tot 60.000 kinderen per jaar een scheiding tussen hun ouders mee. In totaal zijn er nu 550.000 tot 850.000 kinderen in Nederland die gescheiden ouders hebben.

De overheid heeft plannen om ouders bij een scheiding verplicht een ouderschapsplan te laten opstellen. In dat plan maken ze bindende afspraken over opvoeding, bezoek en financiën. Volgens het kenniscentrum kan dit plan werken. Maar om ruzie te voorkomen, is het raadzaam een bemiddelaar aan te stellen, adviseert E-quality. Die persoon zou dan juridische, pedagogische en psychologische kennis in huis moeten hebben.

Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin zei donderdag bij de uitreiking van het rapport dat het Centrum voor Jeugd en gezin ook een rol kan spelen bij het voorkomen van nadelige gevolgen van een scheiding voor kinderen. Ouders zouden hierover beter moeten worden geïnformeerd. Ook zou meer openheid over relatieproblemen en steun uit de omgeving kunnen helpen om gezinnen langer bij elkaar te houden. Rouvoet kondigde aan daar dit najaar op terug te komen in zijn gezinsnota.

Lees ook:Kinderen van gescheiden ouders gaan zelf ook vaak scheiden
Lees ook:Gescheiden ouders geeft meisjes grotere kans op depressie
Lees ook:“Het moet bij een scheiding meer om de kinderen draaien”
Lees ook:Als ouders scheiden hebben meisjes grote kans op depressie
Lees ook:Scheiding voor meisjes zwaarder dan voor jongens

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>