Langere mensen krijgen meer kinderen…

Ben jij langer dan gemiddeld? Dan is de kans aanwezig dat je ook meer kinderen dan gemiddeld zult krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van een Londense universiteit onder bijna 100.000 Nederlanders. Het onderzoek werd geleid door de Nederlandse wetenschapper Gert Stulp. Hij wilde weten wat de eventuele rol is van lichaamslengte in de voortplanting. “In anderhalve eeuw is de gemiddelde Nederlander zo’n 20 centimeter gegroeid”, zegt Stulp tegen de NOS. “Dat is een veel grotere groei dan in andere landen in de westerse wereld.”
Nederlandse mannen zijn tegenwoordig gemiddeld 1.84 meter; een vrouw wordt gemiddeld 1.71 meter. Dat is langer dan in veel andere westerse landen. “Het bijzondere is dat 150 jaar geleden Nederlanders juist kleiner waren dan andere westerlingen. Ik wilde weten waar die plotselinge groei vandaan komt.” Hij verzamelde lengtegegevens van ruim 94.000 Nederlanders die kinderen kregen tussen 1935 en 1967. Telkens bleek dat de langste ouders ook steeds de meeste kinderen kregen, al geldt dit voor mannen in iets hogere mate dan voor vrouwen. Waarom langere mensen meer kinderen krijgen, kan Stulp niet zeggen. “Dit lijkt op een proces van natuurlijke selectie, maar dit mogen we niet concluderen omdat er geen genetisch onderzoek is verricht. Misschien wordt de combinatie van een langer lichaam en het krijgen van meer kinderen veroorzaakt door een andere factor. Dat willen we nu graag verder onderzoeken.”

Lees ook:Kinderen worden niet langer langer, wel dikker
Lees ook:Mannen moeten het vader-worden niet zo lang uitstellen
Lees ook:Kinderen krijgen in Nederland maakt weinig uit voor inkomen
Lees ook:Twee of meer kids verhoogt levensverwachting papa
Lees ook:Nederlandse kinderen het allergelukkigst van de westerse landen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>