Moedermelk voor iedere te vroeg geborene in het VUmc

Vanaf vandaag krijgen alle zuigelingen op de afdeling neonatologie van het VU medisch centrum (VUmc) moedermelk, als de ouders dat graag willen. Als de eigen moeder dat niet kan geven, is er melk van een donor. Wat een prachtig initiatief. Het is het eerste ziekenhuis in Nederland dat moedermelk aan alle baby’tjes aanbiedt, stelt het VUmc. Te vroeg geboren kindjes hebben veel baat bij moedermelk, blijkt uit onderzoek. Ze ontwikkelen zich beter dan baby’s die kunstvoeding krijgen. Ze hebben minder vaak een ernstige darmontsteking en ook minder infecties. Moedermelk is dus het devies, maar niet elke moeder kan dat ook leveren.

VUmc startte in 2011 met de moedermelkbank en is inmiddels zo ver dat alle te vroeg geboren baby’s moedermelk kunnen krijgen. De ouders moeten dan wel toestemming hebben gegeven. Een steeds wisselende groep van ongeveer 25 vrouwen levert melk. Deze vrouwen zijn pas bevallen en hebben bijvoorbeeld meer melk dan hun eigen kindje nodig heeft.

Er is een strenge selectie en screening, in samenwerking met Sanquin, die in Nederland de bloedvoorziening verzorgt. In Europa zijn er inmiddels meer dan tweehonderd moedermelkbanken.

Lees ook:Vrouw doneert record aantal liters moedermelk
Lees ook:Moedermelk Netwerk
Lees ook:Ochtendmelk voor baby’s even stimulerend als koffie voor volwassenen
Lees ook:Grotere kans op vroeggeboorte als moeder zelf ook vroeg geboren is
Lees ook:Komt er aparte flesvoeding voor jongens en meisjes?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>