Label lang niet altijd goed voor een kind

Als kinderen anders zijn dan anderen, krijgen ze te snel en ten onrechte een medisch etiket op zich geplakt, zo stelt Liesbeth Hop in haar boek ‘Gun kinderen hun eigen label’. Ze pleit ervoor om kinderen zichzelf te laten zijn valt te lezen in het AD. Hop ziet tal van kinderen vastlopen, omdat ze een medisch label hebben gekregen. “Zo’n label wordt de identiteit van een kind. Kijk, daar heb je die adhd’er weer of die autist.” Dat gebeurt bij veel te veel kinderen, vindt ze. Ze ziet graag dat er andere manieren worden gezocht om het kind beter tot zijn recht te laten komen. “Kijk naar de omgeving, naar de omstandigheden. Zie de positieve kanten van je zoon of dochter en benadruk die.”
Een dergelijk label komt vaak voor bij kinderen met bijvoorbeeld adhd. Het gebruik van medicijnen tegen adhd is de afgelopen tien jaar verviervoudigd. “We zijn de afgelopen decennia steeds meer gaan denken in termen van stoornissen”, concludeert professor Laura Batstra van de Rijksuniversiteit Groningen. “We laten weinig ruimte aan kinderen die net even anders zijn dan de rest. Anders heet al gauw afwijkend.” Ze ziet dat ouders het zwaar hebben en dat een medisch label noodzakelijk is voor een vergoeding van de verzekering. Een label is lang niet altijd goed voor een kind. “Die groeien op met het i dee dat ze afwijkend, niet normaal, zijn”, aldus Batstra.

Lees ook:Symposium: Gun kinderen hun eigen label
Lees ook:ADHD zit kinderen in de genen
Lees ook:Heel wat kinderen in Nederland zijn ‘abnormaal’
Lees ook:ADHD; welk kind heeft dat tegenwoordig niet?
Lees ook:Steeds meer kinderen hebben ADHD

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>