Aandacht voor hoofdluisprobleem: vijfde Landelijke Hoofdluisdag

Met de organisatie van de vijfde Landelijke Luizendag vraagt het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH) ook dit jaar weer aandacht voor het hoofdluisprobleem in Nederland. Het LSH roept via basisscholen ouders op om de dag vóór Luizendag hun kinderen thuis te controleren op hoofdluis en in het geval van een besmetting deze direct te behandelen. Met deze aanpak hoopt het LSH het doel van Luizendag te bereiken: op één dag heel Nederland hoofdluisvrij krijgen. De Luizendag vindt plaats op de woensdag na de voorjaarsvakantie, voor de meeste scholen is dat 5 maart. Prioderm is blij met het initiatief van het LSH en wil basisscholen graag helpen om het doel van deze dag te bereiken. Daarom kunnen scholen tot 27 februari, via de website van Prioderm, www.prioderm.nl/luizendag, een gratis hoofdluisinformatiepakket aanvragen. Inmiddels hebben al ruim 300 scholen het pakket aangevraagd. Het gratis hoofdluispakket van Prioderm moet scholen helpen om ouders goed te kunnen informeren over hoofdluis en ze aan te zetten tot regelmatig controleren. Uit onderzoek1 blijkt namelijk dat Nederlandse basisscholen van mening zijn dat maar 21% van de ouders voldoende maatregelen treft om hoofdluis tegen te gaan. Volgens het advies voor een goed hoofdluisbeleid moeten kinderen wekelijks thuis gecontroleerd worden op hoofdluis. 88% van de scholen controleert de leerlingen na iedere schoolvakantie op hoofdluis, maar het is voor slechts 4% van de scholen praktisch haalbaar om leerlingen wekelijks te controleren op hoofdluis.1 Scholen kunnen dus niet zonder een actieve rol van ouders.

Over hoofdluis

Jaarlijks krijgen circa 200.000 tot 250.000 basisschoolleerlingen hoofdluis.2
Mogelijk vanwege beperkte controle tijdens schoolvakanties is al jaren na vakanties een piek te zien in het aantal hoofdluisbesmettingen.
97% van de basisscholen hanteert een hoofdluisprotocol.2
Iedereen kan hoofdluis krijgen. Met name kinderen in de basisschoolleeftijd lopen risico, omdat ze vaak dicht met de hoofden bij elkaar zitten.
Een derde van de ouders zegt zich te schamen als hun kind hoofdluis heeft.3

Actuele hoofdluisinformatie: Luizenradar.nl

Ouders en scholen kunnen Luizenradar.nl raadplegen.
Een website die per postcodegebied een indicatie geeft van het aantal hoofdluisbesmettingen. Zowel ouders als scholen kunnen op Luizenradar.nl anoniem melding maken van een besmetting, zodat andere ouders en scholen in de buurt extra alert kunnen zijn. Ook kunnen ouders en scholen zich op de website inschrijven voor een gratis hoofdluisalert en krijgen ze handige tips om hoofdluis te voorkomen en te behandelen, zoals kaminstructies.

Over Prioderm en Luizenradar.nl
Prioderm is in Nederland het meest verkochte merk bij hoofdluis.4 De website Luizenradar.nl is een initiatief van Prioderm.

Bronvermelding
1. Prioderm vroeg in januari/februari 2013 ruim 70 Nederlandse basisscholen naar hun hoofdluisbeleid.
2. RIVM
3. Kien onderzoek heeft in opdracht van Prioderm een onderzoek uitgevoerd in augustus 2011 onder ruim 500 Nederlandse ouders met kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar.
4. IMS, september 2013.

Lees ook:Ruim 40.000 kinderen gecontroleerd tijdens Landelijke Hoofdluismeting
Lees ook:Veel hoofdluis na vakantie: 88% van alle scholen controleert
Lees ook:Hoofdluis veelvoorkomend probleem op scholen
Lees ook:Hoofdluizendag valt midden in voorjaarsvakantie
Lees ook:Niet wachten op krabben

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>