Barbie toont meisjes aan dat ze ook zonder man kunnen

De poppenhuizen van de slanke, aantrekkelijke pop Barbie zijn een goed rolmodel voor meisjes omdat ze aantonen dat vrouwen het ook kunnen maken zonder een man in hun leven, dat beweert de Amerikaanse academicus Lisa Wade. Dus je hoeft je helemaal geen zorgen te maken als je zo’n slanke den voor je dochter in de zak van Sinterklaas doet. Ze zal er niet onder lijden… (alsof we dat al niet wisten!)Professor Lisa  Wade ontdekte dat Amerikaanse speelgoedketens bij de selectie van poppenhuizen steeds vaker afwijken van de stereotypes. Geslachtsneutrale alternatieven zijn al langer verkrijgen bij kleinere speelgoedwinkels, maar nu lijken grote ketens dit over te nemen. In het traditionele poppenhuis wonen vaak een groep vrouwen en slechts een man. Dit schept de indruk dat vrouwen aan de haard horen. Poppenhuizen spelen tegenwoordig vaker in op thema’s als op vriendschap dan op de verzorgende rol van vrouwen.
Poppenhuizen zijn vaak roze en daarom worden ze dus door ouders bestempeld als typisch meisjesspeelgoed. Maar vaak spelen zowel jongens als meisjes met poppenhuizen. Een kind, zowel een jongen als een meisje, zal een vrouw in de keuken zetten en een man aan de grasmaaier. Ze spelen namelijk vaak na wat hun ouders in het echte leven doen. Wade: “Bij de 22 best verkochte poppenhuizen in de Verenigde Staten werden er vier geleverd zonder mensen, zes met enkel vrouwen, tien met een man, vrouw en kinderen en twee waarvan de poppen niet in een categorie konden worden ondergebracht.
“Ironisch genoeg waren de huizen waar de vrouwen de baas waren vaak van Barbie. Velen vinden deze blonde pop geen goed rolmodel voor jonge vrouwen. Ze zou eetstoornissen stimuleren bij meisjes omdat ze onrealistisch slank is en een onmogelijke schoonheidsideaal creëert. Maar dankzij haar poppenhuizen stimuleert ze meisjes te geloven dat vrouwen het ooit ook tot president kunnen schoppen en op de maan kunnen wandelen. In dit geval geeft Barbie de boodschap dat meisjes zonder een man een volwaardig leven kunnen leiden en een eigen huis bezitten zonder een man in hun leven”, besluit Wade.

Bron: HLN

Lees ook:Barbie verliest het in Amerika van…Frozen!
Lees ook:Na Barbie’s Bruiloft nu ook Barbie’s Baby (Oh Nee Hè…)
Lees ook:Laat jij je kind met deze ordinaire barbie spelen?
Lees ook:Vraag om kale Barbie voor kleine kankerpatientjes
Lees ook:Mattel introduceert atletische en Hollandse Barbie’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>