Ongelukkige kinderen door reclame materialistisch

Probeer kinderen die niet lekker in hun vel zitten zoveel mogelijk weg te houden van reclames. Want ongelukkige kinderen die veel televisiereclames zien, worden materialistischer, zo blijkt uit onderzoek van communicatiewetenschappers van de Universiteit van Amsterdam dat in september in het Amerikaanse tijdschrift Pediatrics verschijnt. De uitkomsten van het onderzoek verbazen de onderzoekers niet. Volgens hen geeft reclame de indruk dat spullen gelukkig maken en zijn kinderen die ongelukkig zijn vatbaarder voor dat idee. Heel logisch dus… Wij worden er ook niet veel vrolijker van als we ons rot voelen, om van die ontzettend blije mooie plaatjes in tijdschriften te zien. Voor het onderzoek lieten de wetenschappers bijna vijfhonderd kinderen tussen de 8 en 11 jaar vragenlijsten invullen over materiële bezittingen, hun mate van tevredenheid over het leven en reclame. Een jaar later werden dezelfde kinderen opnieuw bevraagd. Vervolgens werd bekeken op welke manier de variabelen elkaar beïnvloedden.
Uit het onderzoek blijkt verder dat materialisme bij kinderen niet leidt tot ontevredenheid. Die resultaten staan haaks op hetzelfde onderzoek onder volwassenen, waaruit blijkt dat materialisme wel de oorzaak kan zijn van ontevredenheid. Volgens de onderzoekers werkt het effect van bezittingen anders bij volwassenen en kinderen omdat kinderen emotioneel nog sterk afhankelijk zijn van hun ouders. De wetenschappers denken dat voor kinderen, ongeacht hoe materialistisch ze zijn, bezittingen minder belangrijk zijn dan een fijne gezinssituatie.

Lees ook:Kinderen niet bestand tegen de kracht van reclames
Lees ook:Reclame maakt kinderen dik
Lees ook:Kinderen van gescheiden ouders blijven vaker zitten
Lees ook:Jonge kinderen vinden dunne mensen mooier
Lees ook:Scholieren tevreden over hun leventje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>