ADV: Leer uw kinderen veilig en zelfstandig fietsen

Alle do’s and don’ts

In een land zoals Nederland kan bijna niemand eromheen; het fietsen. Bijna elke ouder kent het probleem om zijn of haar kind zelfstandig te leren fietsen. Er staat een prachtige zomer voor de deur en uw peuter is er aan toe om zelfstandig te kunnen fietsen. De veilige zijwieltjes zullen vanaf nu verleden tijd worden. Hoe kunt u uw kind veilig, goed en vertrouwd leren omgaan met fietsen?

Wanneer is mijn kind toe aan zelfstandig fietsen?
Voordat uw kind zelfstandig kan leren fietsen moet hij of zij in staat zijn enkele bezigheden uit te kunnen voeren. Zo moet de peuter in staat kunnen zijn om te trappen met de benen en te sturen met te armen. Dit alles moet gecombineerd worden met het bewaren van het evenwicht en het blijven opletten op de weg. Als uw kind tot deze handelingen tegelijkertijd in staat is, dan is hij of zij toe aan het zelfstandig fietsen.  Meestal lukt dit als het kind een jaar of 3,5 is. Gedurende het leren van zelfstandig fietsen kunt u onderscheid maken tussen verschillende fases: de fiets van het kind stevig vasthouden en meelopen gedurende het fietstochtje, de balans gedurende het fietsen reguleren en het kind vrij laten fietsen. Het is de kunst om deze fases zonder haast te doorlopen.

Enkele methodes
Om uw kind veilig en goed te leren fietsen kunt u gebruik maken van de ‘nekgreep’ methode. Hierbij wordt het kind gedurende het fietsen in de nek vastgehouden. Deze methode van ondersteuning tijdens het leren fietsen is een van de betere methodes voor vader of moeder. Bij de eeuwenoude klassieke ‘zadelgreep’, de naam zegt het al, wordt het kind begeleid door middel van een greep bij het zadel. Het nadeel voor pa of ma is dat het risico wordt gelopen om gemakkelijk door de rug te gaan. Vandaar dat wij de ‘nekgreepmethode’ boven de ‘zadelgreep’ aanraden. Zo wordt er weer een bezoekje bij de fysiotherapeut bespaart. Het allerbeste voor het kind en voor de ouder is nog altijd het bevestigen van een ijzeren stang aan de bagagedrager van de fiets. Deze methode is een heel stuk moderner dan de voorgaande genoemde methoden. In een simpele handomdraai kan deze stang worden vastgezet aan bijna alle kinderfietsen. Pa of ma hoeft bij het begeleiden van de fietsrit hierbij niet te bukken, maar kan de hoogte van de stang naar eigen wens bepalen. Zo kunt u zonder pijn met het fietsende kind meelopen en het in balans houden. Het mooie van deze methode is dat het kind bijna niets merkt van deze corrigerende werking en zal zich snel vertrouwd kunnen voelen met het fietsen en met de fiets.  Dit is zowel beter voor het kind als de ouder.

1 Reacties // Reageer

One thought on “ADV: Leer uw kinderen veilig en zelfstandig fietsen

  1. Anne Marie

    Veilig en zelfstandig leren fietsen heeft mijn drieling geleerd op de loopfietsen die ze gekregen hebben van deze site.
    Met 2,5 jaar kregen ze de fietsjes en reden er dezelfde week op weg. Met 3,5 stapten ze op kleine fietsjes en reden er mee weg, remmen was even wennen. Ze fietsen, met helmen, van hoek tot hoek en wachten bij de stoep.
    Ik heb ze nooit vast hoeven houden, wat ook wat lastig is met een drieling. Ze fietsen dagelijks op hun fietsen en de loopfietsen gaan mee in de auto, doordat er geen trappers aan zitten kun je er meer tegelijk meenemen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>