Chemotherapie bij zwangere vrouw beïnvloedt ongeboren kind niet

Goed nieuws, voor zover dat bij een onderwerp als dit kan… Kinderen van vrouwen die chemotherapie kregen tijdens hun zwangerschap ontwikkelen zich net zo goed als kinderen van gezonde vrouwen, zo concluderen onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven vandaag in The LancetOncology. Ze onderzochten 70 kinderen die door 68 vrouwen ter wereld werden gebracht, terwijl deze zwangeren in totaal 236 chemotherapiebehandelingen kregen. De leeftijd van de geteste kinderen varieerde van 1,5 tot 18 jaar.Ze kregen een IQ test, er werd een hartfilmpje gemaakt en hun ouders moesten een vragenlijst invullen over hun gezondheid en ontwikkeling. Bij kinderen ouder dan 5 jaar wilden de onderzoekers onder meer weten hoe goed ze konden luisteren, praten en onthouden.
Uit de resultaten blijkt dat de cognitieve ontwikkeling van deze kinderen normaal is, maar dat alleen te vroeg geboren kinderen hierop lager scoren. Volgens de onderzoekers geldt dit voor alle prematuren. Ongeacht leeftijd, geslacht en land geldt dat het IQ met gemiddeld 12 punten toeneemt voor elke maand zwangerschap.

Lees ook:Slecht geheugen als je zwanger bent? ONZIN!
Lees ook:De rokende zwangere sterft uit
Lees ook:Chemo zwangere vrouwen niet slecht voor baby
Lees ook:Steeds minder rokende zwangeren – gelukkig!
Lees ook:Televisie kan kinderen flink schaden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>