Kinderen uit januari worden het snelst huisarst…

Droom je van een zoon of dochter die arts is? Of piloot? Dan moet je even goed ‘mikken’ in welke maand hij of zij geboren wordt. Dat schijnt namelijk van invloed te zijn, lees ik net op HLN!  Onderzoekers analyseerden de geboortemaanden van 19 verschillende beroepen. En daaruit blijkt dat de maand waarin je geboren werd de kans bepaalt dat je een voetballer of metselaar wordt. Schuldeisers en huisartsen worden zo het vaakst in januari geboren, dan komen er het minste metaalwerkers ter wereld. Een bevalling in maart verhoogt de kansen dat je een artiest wordt, maart is goed voor piloten. In april en mei is de verspreiding van de beroepen gelijk. Hm…ik vind het er een in de categorie ‘zinloze onderzoeken’. Wie in de zomermaanden verjaart, zal geen voetbalspeler, dokter of tandarts worden. Atleten en natuurkundigen worden komen in september ter wereld. De kans dat je, wanneer je in deze geboren wordt, een metselaar of kapper wordt, is klein. Deze kinderen hebben wel een duidelijk voordeel ten opzichte van wie in augustus verjaart, dit komt waarschijnlijk doordat ze geboren worden aan het begin van het schooljaar en dat ze altijd de oudsten van de klas zijn.
Hoewel deze ‘trends’ moeilijk te verklaren zijn, is er een wetenschappelijke oorzaak van het verband tussen de geboortemaand en specifieke gezondheidsproblemen. Volgens onderzoekers bepaalt de maand waarin baby’s geboren worden alles van de intelligentie tot de levensduur. Wie in de lente geboren wordt, loopt meer kans op ziekten als astma, autisme, schizofrenie en de ziekte van Alzheimer. Deze kinderen zijn ook minder intelligent dan klasgenoten die in andere seizoenen verjaren. Deze verschillen zouden ontstaan door de blootstelling van de moeder aan het zonlicht tijdens de zwangerschap. Dit brengt de productie van vitamine D op gang in het lichaam, een tekort hiervan in de eerste levensmaanden kan effecten op lange termijn hebben.

Ganse leven
Neurowetenschapper Russell Foster: “Deze gevolgen zijn klein, maar erg duidelijk. Het lijkt absurd dat de maand waarin je werd geboren het verdere verloop van je leven kan treffen. Maar hoe lang je leeft, je schoolresultaten, je BMI als volwassene, het feit of je een ochtend- of avondmens bent en de kans op bepaalde ziekten hangen allemaal nauw samen met de tijd van het jaar waarin je het eerste levenslicht zag.”

Lees ook:Geboren in november? Dan hogere levensverwachting!
Lees ook:Zelf in stuitligging geboren? Vergote kans dat je kind ook zo komt!
Lees ook:Augustuskinderen hebben het niet zo op de universiteit
Lees ook:Eenderde huidige baby’s zal 100 jaar worden
Lees ook:Grotere kans op vroeggeboorte als moeder zelf ook vroeg geboren is

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>