Kinderen vallen ten prooi aan Facebookdepressie

Het moderne kind heeft geen last van griep of buikpijn: het moderne kind lijdt aan een Facebookdepressie. Had jij er al van gehoord? Ik niet! Maar echt, Amerikaanse experts zijn ongerust over de gevaren die gepaard gaan met sociale netwerksites. Ze vrezen dat de sociale en emotionele ontwikkeling van tieners be├»nvloed wordt door hun activiteiten online, zo lees ik net op HLN. De onderzoekers beweren zelfs dat het zou kunnen leiden tot een zogenaamde ‘Facebookdepressie’. Wanneer tieners, voornamelijk degenen met een laag zelfbeeld en een verhoogd risico op sociale isolatie, een lange tijd op Facebook vertoeven, zouden ze een depressie kunnen krijgen. Ze worden constant blootgesteld aan de ‘gelukkige’ status- en fotoupdates van hun vrienden, waardoor ze een minderwaardigheidscomplex kunnen oplopen. Tja, daar valt wel wat voor te zeggen natuurlijk…Zo stellen ze dat de tieners van deze generatie de onlinewereld binnengekomen zijn zonder hen te leren wat de gevaren van die wereld zijn. Daarom willen ze dat kinderartsen en ouders de kinderen al van jongs af aan begeleiden.
Kinderartsen zouden ook voldoende informatie en advies aan de ouders moeten meegeven over de gevaren op het internet. Ouders zouden regelmatig moeten toekijken op wat kinderen uitsteken op het internet en zouden een ‘familie-internetgebruikplan’ moeten overwegen. Hierin worden regels opgesteld voor digitaal gedrag. Bijvoorbeeld: Kinderen mogen pas op het internet nadat hun huiswerk af is.
De experts raden ouders ook aan om zelf een account te maken op sociaalnetwerksites. En over de discussie of ze al dan niet hun kinderen moeten toevoegen, zijn de onderzoekers het met elkaar eens. “Sowieso je kinderen toevoegen.”

Lees ook:Social media slecht voor nachtrust tieners
Lees ook:Helft kids maakt online vrienden
Lees ook:Succesvol: autistische kids sociale vaardigheidstraining geven
Lees ook:Cyberpesten neemt niet af, maar juist toe
Lees ook:Kinderen zoeken liever hulp op internet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>