Lezende kinderen scoren later beter

Kinderen die veel lezen, leren meer woorden en klimmen later hoger op de maatschappelijke ladder. Dat concluderen onderzoekers aan de Universiteit van Leiden. Onderzoekster Suzanne Mol analyseerde de gegevens van meer dan 10.000 kinderen en studenten tussen 2 en 22 jaar. Daaruit blijkt dat lezen een positieve boost geeft aan je latere leven. Kopen die boeken dus en lees ze vooral ook zelf eens wat vaker voor! Zowel voorgelezen worden als zelf lezen zijn belangrijke stimuli. Ruimere woordenschat Volgens Mol kennen peuters en kleuters al meer betekenissen en woorden dan leeftijdsgenootjes waar zelden aan voorgelezen wordt. Ook onthouden ze meer namen en klanken van letters. Leerlingen uit de basisschool, middelbare scholieren en studenten die vaak lezen, lezen steeds beter in vergelijking tot hun minder vaak lezende leeftijdgenoten. Tips Tijdens het lezen is het belangrijk dat ouders en leerkrachten vragen stellen, zo leren kinderen nog meer bij. Even interessant is het toetsen van verhaallijnen aan dagelijkse ervaringen. Ook dat maakt een kind slimmer.

Lees ook:Lezen doet veel voor de toekomst van een kind
Lees ook:Spelenderwijs letters, klanken en woorden leren met de Letterspelmat!
Lees ook:5 misvattingen over kinderen met dyslexie
Lees ook:Computerprogramma helpt dyslectische kinderen
Lees ook:Een beetje hippe kleuter heeft een blackberry

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>