Kind gepest? Doe eens wat aan de kleding, misschien helpt het!

Ik heb ooit wel eens gezegd dat een belangrijke winst bij pesten te halen valt in de kleding van kinderen. Word je kind gepest? Kijk dan eens of je met wat kleine aanpassingen aan de kleding iets kunt veranderen. Jij kunt misschien wel loei gaan op organisch katoen, je kind kan het gewoonweg niet verkopen in de klas waarom ie in een halve jute zak loopt. En inderdaad: kledingkeuze blijkt in het Nederlandse voortgezet onderwijs de meest voorkomende reden om medeleerlingen te pesten, zo blijkt uit een onderzoek van de British Council op 47 scholen in negen landen. 47 % van de Nederlandse leerlingen zegt dat scholieren op hun school voornamelijk gepest worden om de kleding die ze dragen. Nederland komt hiermee op een derde plaats van pestgedrag om kleding. Alleen in Italië en Portugal worden leerlingen nog vaker gepest om wat ze aan hebben. Fleur de Jong van Pestweb.nl, het centrum voor advies en ondersteuning bij pesten op school, is verbaasd over het hoge percentage.
“Wij houden niet bij om welke redenen kinderen precies worden gepest, omdat die eigenlijk niet te definiëren zijn. Het is ook niet zo dat met bepaalde (merk)kleding het pesten kan worden voorkomen. Meestal is het een combinatie van factoren, ook bij de pestkoppen zelf, dat leidt tot pestgedrag”, aldus de Jong.
Andere factoren die pesten uitlokken in Nederland zijn taalgebruik (8 procent), huidskleur (9 procent), religie (10procent), te groot, te dik of te dun (41 procent), en seksuele voorkeur (21 procent). Het onderzoek is in Groot Brittannië, Nederland, Duitsland, België, Portugal, Spanje, Italië en Malta uitgevoerd. Van alle participerende landen samen zegt 34 procent van de leerlingen dat kledingkeuze tot pesten kan leiden.
Met stip op één in Europa staat de seksuele geaardheid (46 procent).

Lees ook:Belgische kinderen grootste etterstralen van Europa
Lees ook:Doe je voldoende om je kind geen pester te laten zijn?
Lees ook:Pesten geeft grote kans op depressie en angstsstoornis
Lees ook:Tips om pesten te stoppen op kidstegengeweld.nl
Lees ook:Pestkoppen maken moeilijk vrienden

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Kind gepest? Doe eens wat aan de kleding, misschien helpt het!

 1. Lia

  Hester, je overdrijft weer eens schromelijk of je bent echt ongelofelijk naïef! De meeste ouders zullen hun kinderen niet in organische zooi naar school sturen, vaak worden kinderen gewoon gepest omdat ze niet het juiste merk spijkerbroek hebben. En helaas heeft niet iedereen de financiële middelen dat ze dure merkkleding van Oilily of Levi’s kunnen kopen.

  En of het nou echt door de kleding komt? Pesters zoeken feilloos het minst weerbare en meest kwetsbare kind uit en dan vinden ze vanzelf wel iets om mee te pesten: of het nou de kleding, de bril of het overgewicht is, aan iedereen mankeert nu eenmaal wel iets.

  Het lijkt bijna of je zegt dat het OK is om een kind te pesten, die niet de juiste kleding draagt en dat het dus eigenlijk aan het kind en de ouders ligt dat ze gepest worden en niet aan de pesters zelf.

    /   Reply  / 
 2. Laura

  Wat een onzin eigenlijk.

    /   Reply  / 
 3. Ivo

  Op zich goed dat er aandacht voor is. Maar ik denk dat er wel heel veel meer factoren meespelen dan alleen de kleding.
  En ouders kunnen ook voor niet veel geld leuke kleding kopen. Maar dat is ook een kwestie van smaak natuurlijk.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>