58% van de kinderen mag niet spelen omdat de kleding anders vies wordt

Als ik mijn dochter een spierwitte jurk aantrek, geef ik haar wel het advies mee niet in de modder te gaan rollen. Maar mocht er een vlek op komen is dat vooral mijn probleem. Wat je je kind ook aantrekt; het moet er wel in kunnen en mogen spelen. En dat jij je kind nou in een jurk van 180 euro hangt; prima! Maar dan moet je eventuele vlekken ook accepteren. Toch gaat het er in heel wat huizen anders aan toe. 58% van de Belgische kinderen mogen niet spelen, omdat anders ‘de kleding vuil zou worden.’ Dat blijkt uit een onderzoek van jeugdorganisaties. En dat vind ik heel, heel erg triest!“Zo langzamerhand worden spelende kinderen een bedreigde soort: ze mogen geen lawaai maken, niks gevaarlijks doen en niet vuil worden,” zegt Jo van den Bossche van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk. “Er is te weinig ruimte en tolerantie voor echt spelen.” Uit een online enquĂȘte van Steunpunt Jeugd blijkt dat 82% van de jeugdleiders ‘soms’ in contact komt met (over)bezorgde ouders. 16% vindt zelfs dat het ‘vaak’ voorkomt. Volgens ouders is het ‘verkeer’ de belangrijkste oorzaak van hun bezorgdheid.
Ouders die hun kinderen verbieden om te spelen, doen dat in 58% van de gevallen ‘omdat de kleren dan vuil worden’. 10% doet dit omwille van gevaar of pijn. Opvallend is dat 76% van de ouders zegt vroeger meer buiten gespeeld te hebben dan hun kinderen. Ondanks het feit dat er een groter speelaanbod is en meer speelgoed, zegt 55% van de ouders dat hun kinderen minder creatief spelen. Van de kinderen zei driekwart het liefst buiten of bij vriendjes of familie te spelen.

Lees ook:Vuil is goed, buitenspelen moet (in alle kleren!)
Lees ook:Ouders kijken liever tv met kinderen dan dat zij buiten spelen
Lees ook:Onderzoek wijst uit dat kinderen helemaal niet zo gek op computerspelletjes zouden zijn….
Lees ook:Kinderen spelen steeds minder buiten omdat ouders bang zijn
Lees ook:Nickelodeon op zwart: vandaag is het buitenspeeldag!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>