Liegende kids worden later hartstikke succesvol

Onze dochter van bijna zes kan met een stalen gezicht glashard liegen. Ik schrik er soms van hoe onbewogen ze daarbij blijft. Maar nu lees ik dus dat ik me daar helemaal geen zorgen om hoef te maken. Hoe eerder een kind namelijk overtuigende leugens verzint, hoe groter de kans dat het succesvol is in de toekomst. Kortom: het komt uiteindelijk helemaal goed met onze kleine meid en voor mama koopt ze als troost voor alle kinderleugens een leuke seniorenwoning aan het water tegen de tijd dat ze ergens CEO is! Wetenschappers van het Institute of Child Study in Toronto (Canada) ontdekten dat kinderen die al op tweejarige leeftijd kunnen liegen, een brein hebben dat zich snel ontwikkelt. Tevens zijn ze in staat om een leugen te verzinnen met de waarheid in hun achterhoofd. De wetenschappers testten 1.200 kinderen tussen de twee en zestien jaar in twee verschillende experimenten.
Ze concludeerden dat op tweejarige leeftijd 20 procent van de kinderen liegt. Dit stijgt naar 50 procent als ze drie jaar en 90 procent als ze vier jaar zijn. Op twaalfjarige leeftijd liegt bijna iedereen.
De tendens daalt vanaf zestien jaar, als het percentage liegers rond de 70 procent ligt. Met het bereiken van de volwassen leeftijd verandert ook de aard van de leugen. Kinderen liegen dan om te voorkomen dat ze de gevoelens van anderen kwetsen. De jongste groep kinderen werd in een kamer gezet en geobserveerd met verborgen camera’s. Achter hen stond een speelgoedartikel onder een deken. De kinderen mochten er niet onder kijken. In negen van de tien gevallen werden ze echter betrapt.
Toen vervolgens gevraagd werd of ze hadden gekeken, zeiden ze bijna altijd ‘nee’. Ze verraadden zich pas als gevraagd werd wat voor speeltje het zou kunnen zijn. Zo mocht een meisje even voelen aan het speelgoed, voordat ze de vraag kreeg. ‘Het voelt paars, dus moet het Barney wel zijn,’ antwoordde ze.
De andere groep kinderen kreeg een overhoring. Ze mochten niet op de achterkant van het vragenformulier kijken, waarop de antwoorden waren afgedrukt. Bij moeilijke vragen kwamen kinderen sneller in de verleiding om te spieken. Als na de test werd gevraagd hoe ze dat ene antwoord wisten, zeiden sommigen dat ze het op school hadden geleerd .
Volgens Dr. Lee Kang, directeur van het instituut, hoeven ouders niet ongerust te zijn als hun kind een leugentje vertelt. ‘Bijna alle kinderen liegen’, zegt hij. ‘Degenen die een sterkere congnitieve ontwikkeling hebben, liegen beter omdat ze hun sporen kunnen verbergen. Zij zijn de toekomstige bankiers.’
Kinderen die liegen moeten niet gestraft worden, vindt Dr. Kang. ‘Benut het als een leerzaam moment,’ aldus de onderzoeker. ‘Praat met je kind over het belang van eerlijkheid en de negatieve effecten van liegen.’

Lees ook:Rokende jongeren geven hun leven een minder hoog cijfer
Lees ook:Liegende kids kunnen heel goed denken
Lees ook:60% kinderen wil organen afstaan
Lees ook:Autisme al te merken aan babygebrabbel
Lees ook:Eén uur gamen per dag juist goed voor kinderen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Liegende kids worden later hartstikke succesvol

  1. Ming Emard

    Finally, got what I was looking for! I am positively having fun with reading every little bit of it. Happy I found this article Liegende kids worden later hartstikke succesvol | Kinderspul! I have you bookmarked to check out new articles you write.

      /   Reply  / 
  2. Shauna Tacason

    Thanks for one more great article. I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article Liegende kids worden later hartstikke succesvol | Kinderspul. I hope for more from you in the future as well.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>