Moedermelk bevat drie soorten stamcellen

We weten het natuurlijk allang, maar het kan nooit kwaad er nog eens extra de nadruk op te leggen: mother’s milk is the best! Moedermelk bevat namelijk drie soorten stamcellen die ervoor zorgen dat een kind zijn genetische bestemming kan vervullen, zo heeft de Britse krant Independent on Sunday gemeld.Volgens dr. Mark Cregan, medisch directeur van een Zwitsers bedrijf dat zich bezighoudt met gezondheid en verzorging van kinderen, zijn er in moedermelk stamcellen ontdekt die ervoor zorgen dat de melkklieren van de moeder na de geboorte de rol van haar placenta overnemen, met zeer positieve gevolgen voor de ontwikkeling van het kindje.
Cregan heeft in moedermelk volwassen stamcellen geïsoleerd die een rol spelen bij immuniteit, samen met “aanwijzingen dat zich daarin ook stamcellen bevinden die de groei van spieren en botten bevorderen”. “Dit betekent dat moedermelk het enige menselijke weefsel is waarvan we hebben ontdekt dat het meer dan één type stamcel bevat. Dat is dus uniek en zegt veel over de bioactiviteit van die melk en over de weldoende effecten voor een kind dat borstvoeding krijgt”. Het al met zekerheid ontdekte ‘immuniteitsgen’ kan volgens dr. Cregan door de moeder aan de baby worden doorgegeven.
Op basis van de vondst aan de universiteit van West Australië in Perth, proberen vorsers nu stamcellen uit moedermelk te ‘oogsten’ voor verder onderzoek, bijvoorbeeld om na te gaan waarom sommige moeders onvoldoende melk produceren en hoe daaraan te verhelpen is. Moedermelk bevat een ruim aanbod van stamcellen. De makkelijke toegang is ook “ethisch verantwoord”. Medische kringen hopen dat deze ontdekking meer moeders ertoe zal brengen hun baby de borst te geven, zoals de WereldGezondheidsorganisatie al lang bepleit.

Lees ook:Ochtendmelk voor baby’s even stimulerend als koffie voor volwassenen
Lees ook:Moedermelk voor iedere te vroeg geborene in het VUmc
Lees ook:Trek in een ijsje…gemaakt van moedermelk?
Lees ook:Moedermelk Netwerk
Lees ook:Komt er aparte flesvoeding voor jongens en meisjes?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>