Steeds minder ouders nemen ouderschapsverlof op

Het aantal werknemers dat ouderschapsverlof heeft opgenomen, is vorig jaar gedaald. Hoewel 250.000 werknemers recht hadden op verlof, nam slechts een deel van hen, 67.000 mensen, het verlof ook werkelijk op, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De voorgaande drie jaren waren het er meer dan 75.000. ,,De verklaring is volgens mij te vinden in de krapte op de arbeidsmarkt in 2008,” zegt Michiel Vergeer, hoofdeconoom van het CBS in een toelichting.
Een van de andere verklaringen ligt wellicht in de kinderopvang. ,,Dat is de snelst groeiende sector in Nederland. Het aantal plaatsen voor kinderen is heel snel gegroeid. Misschien, en dat is echt speculatief, is zorgverlof minder nodig omdat er relatief veel opvang is,” zegt Vergeer.
Vrouwen maken meer gebruik van hun recht op ouderschapsverlof dan mannen. In 2008 namen 43.000 vrouwen het verlof op, tegenover 24.000 mannen. In 2007 waren dat nog 50.000 vrouwen en 25.000 mannen.

Bron: AD

Lees ook:Ouderschapsverlof nauwelijks benut
Lees ook:Kwart papa’s neemt ouderschapsverlof op
Lees ook:Verdubbeling ouderschapsverlof
Lees ook:Netflix geeft werknemers eerste jaar onbeperkt betaald ouderschapsverlof
Lees ook:Verlof voor IVF-vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>