Fitness voor peuters; hoeveel gekker gaat het worden?

Het Nederlandse kinderdagverblijf ‘Jumpertje’ is wel heel bewust bezig de kinderen van jongsafaan en fit en gezond leven te laten leiden. Het KDV geeft aan peuters vanaf twee jaar namelijk dagelijks een half uur fitnessles, met als doel obesitas te voorkomen. Het is allemaal wat, zou mijn oma hebben gezegd. Vroeger speelden kinderen gewoon buiten! Maar nu moeten ze als baby al op fitness om overgewicht te voorkomen.

Oprichter Kees Koelewijn laat de kinderen in zijn verblijf ‘Jumpertje’ in het Nederlandse Beverwijk dagelijks een halfuurtje sporten, meldt Trouw.nl. Net als volwassenen in het fitnesscentrum kunnen ze er gewichtheffen, joggen op de loopband, fietsen en roeien op voor hen op maat gemaakte toestellen. Volgens Koelewijn leren de peuters op speelse wijze om te gaan met de apparaten. De personeelsleden leren de juiste bewegingen aan en zien er op toe dat alles veilig verloopt. “Ik wil kinderen zo jong mogelijk leren te sporten, zodat ze het leuk gaan vinden. Zo zullen ze het makkelijker blijven volhouden op latere leeftijd. Ik wil mijn steentje bijdragen in de strijd tegen obesitas”, aldus Koelewijn. De oprichter wil het hele gezin bij het fitnessen betrekken. “Als peuters hier samen met hun ouders komen sporten, dan zie ik al snel een grote verandering. Het gezin groeit naar elkaar toe zodat kinderen beter luisteren en iedereen krijgt meer energie.” Niet iedereen is enthousiast over dit initiatief. Kinderarts Olga van der Baan: “Beweging is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Maar als je ze gaat verplichten te fitnessen ga je ervoor zorgen dat ze het in verband brengen met calorieën en overgewicht. En dat lijkt me net geen goede basis voor later.”

Kunnen we niet gewoon met z’n allen gewoon gaan doen? Ga wandelen! Fietsen! Laat de kinderen buiten spelen! Zet de tv eens uit en gooi computers de deur uit!

Lees ook:Overheid gaat zich met overgewicht peuters en kleuters bemoeien
Lees ook:Steeds minder kinderen fietsen
Lees ook:Een vijfde van de Nederlandse kinderen te dik!
Lees ook:Verplicht kinderen nou niet tot buitenspelen!
Lees ook:Kinderen moeten iedere schooldag kunnen sporten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>